Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.10.2009

Staţia de tratare a apei din Chişinău va fi reconectată la energia electrică

Staţia de tratare a apei din Chişinău va fi reconectată la energia electrică

Până la sfârşitul zilei, Staţia de tratare a apei din Chişinău va fi reconectată la energia electrică. La o astfel de înţelegere au ajuns administraţiile Primăriei Chişinău şi a ÎCS „Union Fenosa” SA.

După cum a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă primarul general Dorin Chirtoacă, Staţia de tratare a apei din Chişinău a fost deconectată de la energia electrică, din cauza datoriei de 11 milioane lei a Societăţii „Apă-Canal” faţă de SA „Union Fenosa”. Deconectarea Staţiei de tratare a apei pune în dificultate asigurarea cu apă a mai multor blocuri de locuinţe din sectoarele Ciocana şi Râşcani. În urma discuţiilor purtate cu conducerea Întreprinderii „Union Fenosa”, s-a convenit un nou termen de achitare a facturii pentru curentul electric, până la data de 6 noiembrie a.c.

Dorin Chirtoacă a menţionat că la ora actuală în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal Chişinău” se atestă o situaţie financiară dificilă. Societatea are de achitat pentru consumul de energie electrică, pentru acoperirea diferenţei de tarif la energia termică livrată şi creditul către Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD). În total, datoriile curente sunt de 33 milioane lei, în situaţia în care lunar întreprinderea acumulează circa 30 milioane lei. În opinia primarului capitalei, situaţia în care s-a pomenit furnizorul de apă şi servicii de canalizare se datorează gestionării ineficiente şi iresponsabilităţii vechiului consiliu de administraţie, condus în ultimii ani de către deputatul PCRM, Eduard Muşuc.

Edilul capitalei a informat că decizia Consiliului municipal Chişinău din luna septembrie curent, privind majorarea tarifelor la apă, încă nu a avut un efect asupra Societăţii „Apă-Canal”, deoarece noile tarife sunt aplicate începând cu luna octombrie. Prin urmare, populaţia va achita facturi majorate la apă din luna noiembrie.

În context, Dorin Chirtoacă a făcut un apel către locuitorii municipiului Chişinău şi a solicitat, ca populaţia să fie solidară şi să susţină furnizorul de servicii de apă şi canalizare, prin achitarea noilor tarife. „Ne dorim ca SA „Apă-Canal Chişinău” să devină o întreprindere prosperă, care să asigure oraşul cu un serviciu calitativ”, a precizat primarul general al capitalei.

De menţionat că pe parcursul ultimului an, Staţia de tratare a apei din Chişinău cu regularitate era debranşată de la energia electrică, ca urmare a datoriilor SA „Apă-Canal” către „Union Fenosa”. Deşi întreprinderea furnizoare de apă şi canalizare aparţine Consiliului municipal şi este gestionată de către Consiliul de administraţie, Primăria Chişinău a intervenit de fiecare dată, pentru a nu admite debranşarea apei în oraş. 

cuvinte-cheie: Apa-Canal

Comentarii (0)

 

Related news

Sus