Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-10-27/nava-feodor-care-circula-sub-pavilion-moldovenesc-retzinuta-in-rusia-pentru-scurgeri-de-petrol-12650.html
Data: Oct 27, 2009 (21:51)

Nava „Feodor", care circulă sub pavilion moldovenesc, reţinută în Rusia pentru scurgeri de petrol

Nava „Feodor", care circulă sub pavilion moldovenesc, a fost reţinută în portul rusesc Anapa din Marea Neagră, pentru scurgerea a jumătate de tonă de produse petroliere în mare, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Nava a ancorat la 24 octombrie în portul Anapa pentru a încărca orez, iar în scurt timp autorităţile marine au descoperit în preajma vasului o pată de petrol. Ulterior, s-a constatat că au fost deversate în mare 500 de kilograme de păcură.

Pata a fost localizată în decursul unei zile, iar vaporul are interdicţia de a nu părăsi portul până la finalizarea unei anchete pe marginea scurgerilor.

Miliţia transporturilor din Rusia a deschis o anchetă penală pentru „poluarea mediului maritim", pentru care legislaţia rusă prevede pedeapsa maximă cu închisoare de până la 3 ani.  

În legătură cu acest incident, primăria din staţiunea balneară Anapa s-a adresat Ministrului rus al Transporturilor cu o cerinţă de a interzice accesul navelor marfare în portul de pasageri.

În prezent, peste de 300 de vapoare circulă sub pavilion moldovenesc. Un Registru de Stat al vaselor maritime ale Republicii Moldova (Register of Ships of Republic of Moldova) a fost deschis de anul trecut. Odată cu înregistrarea unui vas maritim în Registrul de Stat, contra unei taxe obligatorii, vasul respectiv capătă dreptul de a naviga sub pavilion moldovenesc. Pentru ca un vas să fie înregistrat în Registrul de Stat şi să dobândească dreptul de a naviga sub pavilionul Republicii Moldova (naţionalitate moldovenească) nu este obligatoriu ca nava să fie proprietate a Republicii Moldova sau a cetăţenilor ei. (BusinessExpert)