Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2009

Comuniştii acuză că sunt ameninţaţi cu dosare ca să-l voteze pe Lupu preşedinte

Un reprezentant al Partidului Comuniştilor acuză că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) îi ameninţă cu dosare penale pentru a-i convinge să voteze candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte.

Deputatul comunist Iurie Muntean a declarat luni seara în cadrul unei emisiuni televizate că deputaţii comunişti sunt ameninţaţi pe culoare cu dosare penale, pentru a fi convinşi să-l voteze pe Lupu. 'Comuniştii nu se tem, iar probabilitatea ca deputaţii comunişti să voteze este egală cu zero', a declarat Muntean.

Referindu-se la decizia recentă a Alianţei de a amâna desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, Muntean a spus că în cadrul AIE există două grupări, dintre care una este cointeresată în alegerea lui Lupu în calitate de preşedinte, iar alta în amânarea acestor alegeri, a mai spus el.

El a mai acuzat că în prezent comuniştii, care se află în opoziţie, sunt neglijaţi şi ignoraţi de AIE şi a exclus posibilitatea ca aceştia să voteze un candidat alacesteia la funcţia de preşedinte.

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, ministru al justiţiei, nu a exclus însă posibilitatea ca şi deputaţii comunişti să voteze pentru Marian Lupu, menţionând că până în prezent au fost purtate mai multe discuţii cu conducerea partidului.

Într-o intervenţie avută în cadrul emisiunii, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că există mai mulţi deputaţi comunişti cu care a discutat şi care doresc să-l voteze pe Lupu, dar a lăsat să se înţeleagă că aceştia pun condiţia să fie convins şi liderul PCRM, Vladimir Voronin. 'Chiar ieri m-am întâlnit cu trei deputaţi comunişti, care l-ar vota pe Lupu, dar preferă să existe o decizie a fracţiunii în acest sens', a declarat Diacov.

Alegerea preşedintelui urma să se desfăşoare pe 23 octombrie, dar parlamentul a amânat scrutinul, invocând neclarităţi în legislaţie, inclusiv în ce priveşte numărul minim de candidaţi la funcţia de preşedinte. Marian Lupu a fost unicul candidat la această funcţie.

Potrivit Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova este ales cu cel puţin 61 de voturi de către deputaţi. Alianţa pentru Integrare Europeană, care a înaintat candidatura lui Lupu, deţine însă numai 53 de mandate, iar comuniştii refuză să-l susţină. În cazul în care deputaţii nu vor reuşi să aleagă preşedintele, parlamentul va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri anticipate. Totuşi, potrivit unor deputaţi, există unele posibilităţi de a amâna pe un termen destul de mare această procedură. Agerpres

 

cuvinte-cheie: Lupu | presedinte

Comentarii (5)

 

Related news

Sus