Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.10.2009

A fost prezentată Harta Etnică a Moldovei „Structura şi conştiinţa etnică a populaţiei din Moldova”

Harta Etnică a Moldovei „Structura şi conştiinţa etnică a populaţiei din Moldova” a fost prezentată la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova. Harta a fost realizată, în cadrul proiectului comun. de către Academia de Ştiinţe a Austriei, în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova şi Asociaţia de Geografie şi Etnologie din Moldova EGEA Moldova.

Harta Etnică a Moldovei a fost realizată de către dr. Dorin Lozovanu, cercetător ştiinţific superior la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova şi preşedinte al Asociaţiei de Geografie şi Etnologie din Moldova EGEA Moldova şi prof. dr. Thede Kahl, cercetător la Academia de Ştiinţe a Austriei şi reprezintă prima hartă tematică pentru Republica Moldova realizată în cadrul Atlasului Europei de Est şi Sud-Est.

Potrivit prof. dr. Thede Kahl, aceasta este prima hartă detaliată asupra structurii etnice actuale a populaţiei Moldovei, la nivel de comune, editată în baza recensămîntului din 2004. Harta include şi regiunile adiacente din România şi Ucraina, prezentînd situaţia etnică din estul României, regiunile Odesa şi parţial Cernăuţi, Viniţa, Kirovograd şi Nikolaev din Ucraina.

Subliniind importanţa Hărţii, dr. Dorin Lozovanu a menţionat că aceasta este publicată în limbile germană şi engleză şi este una de ordin internaţional, graţie circulaţiei largi şi prestigiului editării de către Academia de Ştiinţe a Austriei, dar şi completării substanţiale a informaţiilor privind specificul distribuţiei etniilor în Moldova şi regiunile din jurul ei. Potrivit sursei, Harta este realizată la scara de 1: 600000, în baza diagramelor circulare care prezintă distribuţia etniilor la nivel de comune, precum şi populaţia totală a acestora.

Prezentarea Hărţii a fost deja făcută în cadrul academic din Austria şi Germania, fiind apreciată ca o lucrare relevantă pentru cunoaşterea realităţilor etnice din Moldova la nivel european şi internaţional.

Organizatorii evenimentului au specificat că în 2010 se preconizează o continuitate în cercetarea aspectelor menţionate, prin organizarea unei expoziţii şi conferinţe în domeniul etnogeografiei şi etnocartografiei.

De asemenea, pînă în 2010, la Viena, urmează să apară şi volumul „Conştiinţa etnică a populaţiei Moldovei”, realizat de către dr. Dorin Lozovanu, dr. Thede Kahl şi dr. Valeria Heuberger, publicat în limbile germană şi engleză de către Academia de Ştiinţe a Austriei, care va completa informaţiile istorice, geografice şi etnologice despre Republica Moldova şi teritoriile adiacente. Va fi prezentată detaliat evoluţia structurii etnice a populaţiei din Moldova, procesele etnice, caracterizarea etniilor, precum şi situaţia etnică actuală conform recensămintelor şi estimărilor demografice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus