Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.10.2009

Igor Boţan: Partidul Comunist este în situaţie de criză

Partidul Comuniştilor, fostul de guvernământ în R.Moldova, este acum într-o situaţie dificilă - a pierdut puterea şi singura piedică pe care o poate ridica în calea coaliţiei democratice este blocarea alegerii şefului statului, însă argumentele pe care le foloseşte sunt hilare, spune un expert.

Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT, spune că nu se poate vorbi fără ironie despre mizele Partidului Comuniştilor în situaţia politică creată la Chişinău. "Comuniştii nu au decât de pierdut de pe urma unor noi alegeri anticipate care vor avea loc peste un an şi încearcă să găsescă explicaţii plauzibile pentru electorat, explicaţii care nu pot trezi decât comentarii ironice", spăune expertul.

"Partidul Comuniştilor a pierdut puterea şi se simte foarte neconfortabil în opoziţie. Mai mult decât atât, PCRM s-a ciocnit de o problemă pe care probabil nu planifica să o aibă - faptul că această Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE), formată din patru partide, deşi foarte fragilă, iată că demonstrează că poate avea un comportament oarecum consolidat", spune Igor Boţan, care aminteşte că iniţial, după alegerile din 29 iulie, PCRM a refuzat dialogul cu AIE, spunând că această alianţă de fapt nu există şi că este atât de efemeră, încât nici nu merită să se discute cu ea.

Igor Bolţan: "Fostul partid de guvernământ este într-o situaţie dificilă"
"Acum, iată că fostul partid de guvernământ a ajuns într-o situaţie dificilă - puterea de facto a cedat-o şi acum singura piedică pe care o poate ridica în calea preluării de către AIE a tuturor pârghiilor puterii este blocarea alegerii preşedintelui. În această situaţie vedem că Partidul Comuniştilor nu prea are argumente", spune Igor Boţan.

Analistul arată că partidele din coaliţia care acum este la guvernare, când au blocat alegerea preşedintelui după alegerile din 5 aprilie şi după violenţele care au urmat, au invocat argumente solide, precum hărţuirea opoziţiei şi modul în care autorităţile au răspuns la protestele tinerilor după alegeri, au invocat campania propagandistică violentă, mai ales filmul "Atac asupra Moldovei" unde opoziţia era acuzată de antistatalism, implicarea Procuraturii şi a SIS-ului în presiunile asupra partidelor şi societăţii şi aşa mai departe.

"Deci, elementele actualei coaliţii de guvernământ aveau un argument pentru a bloca alegerea şefului statului. Acum, Partidul Comuniştilor de fapt vrea să repete acelaşi comportament, dar nu găseşte argumente şi se leagă de probleme minore, cum ar fi pretextul hilar al lipsei de ospitalitate de care a dat dovadă coaliţia atunci când şefii de state din CSI nu au mai dorit să meargă la vinăria Cricova după summitul de la începutul lunii octombrie. Comuniştii uită în mod subit de lipsa de ospitalitate de care au dat chiar ei dovadă atunci când cetăţenii statelor CSI au fost expulzaţi din Republica Moldova, atunci când au venit în cadrul organizaţiei NEMO să monitorizeze procesul electoral. Acest exemplu scoate în evidenţă clişeele propagandistice pe care le foloseşte Partidul Comuniştilor pentru a incrimina actuala guvernare şi a bloca alegerea preşedintelui", constată Igor Boţan.

"Comuniştii moldoveni hărţuiesc opoziţia"
"Comuniştii pun pe aceeaşi tavă hărţuirea opoziţiei, implicarea SIS-ului şi a Procuraturii şi lipsa de ospitalitate care a ştirbit din imaginea ţării. Vedem că se leagă tei de curmei în încercarea de a găsi scuze, în faţa electoratului în primul rând, în situaţia în care se va ajunge la alegeri anticipate", spune Boţan.

Potrivit analistului, blocarea instituţiilor publice poate agrava situaţia economică, poate submina economia Republicii Moldova şi bunăstarea cetăţenilor pe o perioadă îndelungată. "Toţi aceşti factori nu cred că nu sunt sesizaţi de către membrii şi deputaţii PCRM, printre care sunt şi oameni foarte cumsecade, competenţi şi care înţeleg că blocarea alegerii şefului statului comportă riscuri majore pentru Republica Moldova. Aceşti factori nu pot să nu-i pună pe gânduri pe unii deputaţi comunişti, motiv care mă face să cred că există totuşi şanse ca să se găsească opt deputaţi comunişti care să voteze candidatura AIE pentru preşedinţie", spune Boţan.

Alegerile anticipate se vor desfăşura în abia în 2010
Expertul spune că eventualele alegeri anticipate nu vor putea avea loc mai devreme de toamna anului viitor. "Până atunci, PCRM va pierde toate pârghiile administrative cu care este obişnuit să lucreze în campania electorală. În rest, totul depinde de modul în care actuala coaliţie va fi capabilă să stabilizeze situaţia social-economică şi să purceadă la relansarea econimiei. Dacă reuşeşte, atunci şansele PCRM la anticipate descresc dramatic. Dacă nu reuşeşte, atunci trebuie să avem în calcul că liderii PCRM nu sunt nişte naivi, înţeleg foarte bine că exploatarea sentimentelor cetăţenilor Republicii Moldova, mai ales jocul pe condiţia lor materială, este un atu foarte puternic. Deci dacă noua guvernare reuşeşte să atragă suport financiar internaţional, dacă se va pricepe să estompeze răbufnirea nemulţumirii cetăţenilor şi să-i convingă că Republica Moldova este pe o cale corectă, atunci are sorţi de izbândă", consideră Boţan.

Alegerile prezidenţiale, anulate din cauza comuniştilor!
Parlamentul de la Chişinău fixase pentru data de 23 octombrie prima rundă a alegerii şefului statului. Dar, deoarece în cursă s-a înscris doar candidatul AIE - preşedintele PD, Marian Lupu -, comuniştii refuzând să vină cu un candidat, alegerile au fost contramandate, iar Parlamentul a adoptat o decizie de a veni după zece zile cu un proiect de modificare a legii privind procedura de alegere a preşedintelui. Proiectul urmează să elimine ambiguităţile din legislaţie şi să prevadă expres că alegerile pot avea loc chiar şi în situaţa în care în cursă se înscrie un singur concurent.

AIE are în componenţa sa 53 de deputaţi, în timp ce comuniştii deţin 48 de mandate. Pentru alegerea şefului statului, coaliţiei liberal-democrate îi lipsesc opt voturi, care ar trebui să vină de la comunişti. Unul dintre fruntaşii PCRM, Marc Tcaciuc, a declarat recent că votarea de către comunişti a lui Marian Lupu pentru preşedinţie ar însemna distrugerea Partidului Comuniştilor, sugerând că cele opt voturi nu vor fi cedate şi se va ajunge din nou la alegeri anticipate. (Adevarul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus