Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
26.10.2009

Grenada detonată în PMAN ar putea fi de pe timpul celui de-al doilea război mondial

Grenada detonată în PMAN ar putea fi de pe timpul celui de-al doilea război mondial

În urma investigaţiilor operative realizate în scopul explorării versiunii, conform căreea grenada care a produs deflagraţia lângă Arcul de Triumf ar putea proveni de la aşa - numiţii „săpători neautorizaţi", au fost descoperite şi dezamorsate 6 grenade, 8 obuze de tip brizant-exploziv, 5 mine  de acelaşi tip şi o bombă avia de o mare greutate, peste 70 kg.
 
Urmărind scopul  stabilirii originii materialului exploziv care a cauzat deflagraţia din PMAN, totodată, s-a ţinut cont de faptul că această explozie a avut un efect diminuat, conform opiniei experţilor grenada a fost păstrată posibil în condiţii neregulamentare cu un nivel ridicat de umeditate, acestea fiind subsolurile sau locurile acoperite cu pământ.     

La data de 23 octombrie SIS a obţinut informaţia precum că în una din localităţile Republicii Moldova în condiţii neligitime au fost păstrate muniţii din perioada celui de-al doilea război mondial. Astel, în scopul intervenţiei promte şi întru excluderea pericolului de explozie într-o zonă populată a fost solicitată asistenţa geniştilor din cadrul Ministerului Apărării.

La moment în republică activează circa 50 de grupuri specializate în căutarea obiectelor istorice în  locurile unde s-au produs luptele celui de-al doilea război mondial pe teritoriul ţării. Odată găsite, muniţiile ce datează anii 1930-1940 puteau nimeri în sfera de influenţă a grupărilor criminale de pe teritoriul RM. 

La 14 octombrie 2009, în centrul Chişinăului, de către persoane necunoscute a fost detonată o grenadă de tip RG 42, anul de producere 1942. În rezultatul deflagraţiei au avut de suferit peste 40 de persoane.  

cuvinte-cheie: explozie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus