Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2009

China a anunţat disponibilitatea de acordare a unui credit de un miliard de dolari R. Moldova

China a anunţat disponibilitatea de acordare a unui credit de un miliard de dolari R. Moldova

Prim-ministrul Vladimir FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Longzhuang Shi, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind relaţiile de cooperare bilaterală. A fost menţionat faptul că cooperarea între ţările noastre a avansat esenţial, iar la bază stau tradiţionalele relaţii de prietenie şi înţelegere reciprocă. Relaţiile comercial-economice bilaterale, de asemenea, sunt într-o creştere permanentă, deşi potenţialul nu este realizat pe deplin. Părţile s-au pronunţat pentru continuarea realizării activităţilor comune în scopul promovării raporturilor bilaterale reciproc avantajoase.

Oficialul chinez a confirmat disponibilitatea ţării sale de a acorda Republicii Moldova un credit de 1 miliard de dolari SUA, conform Memorandumului de înţelegere, negociat anterior. Acest credit urmează a fi utilizat pentru realizarea unor proiecte de infrastructură.

Amintim, că la 23 iulie, Guvernul RM a purtat negocieri cu conducerea corporaţiei chineze de stat COVEC, în vederea alocării a cca un miliard de dolari pentru realizarea unor proiecte în domeniul infrastructurii şi de producere. În urma negocierilor a fost semnat un Memorandum de înţelegere, relatează serviciul de presă al Executivului.

Corporaţia chineză este reprezentată de către Fang Yuanming, preşedintele Corporaţiei China National Overseas Engineering Corporation (COVEC), şi vice-preşedintele acesteia, Zhao Xiang. Corporaţia COVEC împreună cu compania administratoare - China Railway Engineering Corporation (CREC) se subordonează Comitetului pentru control şi administrare a patrimoniului de stat din Consiliului de Stat al Chinei. Această megacorporaţie realizează cele mai mari proiecte economice atât în China, cât şi în alte state.

Creditul al putea constitui mai bine de un miliard de dolari şi va fi acordat Moldovei în baza unei garanţii de stat, în condiţii preferenţiale. Investiţiile chineze sunt prevăzute pentru realizarea diferitor proiecte de infrastructură: drumuri, energetică, sisteme de aprovizionare cu apă, staţii de epurare, industrializarea sectorului agricol şi dezvoltarea sferei de prelucrare, proiecte destinate creării sistemelor avansate de producere.

Pe lîngă negocieri cu Guvernul RM şi semnarea Memorandumului de înţelegere, delegaţia va avea şi o întrevedere cu Preşedintele RM.

Notă: Corporaţia de stat COVEC-CREC este cea mai mare întreprindere de construcţii din China şi a treia din cele mai mari companii de construcţie din lume. Corporaţia cuprinde 37 întreprinderi, 7 institute de cercetare, companii de consulting şi proiectare, o companie de construcţie a proiectelor  internaţionale inginereşti, 10 companii de construcţii şi 3 companii specializate în construcţia podurilor, tunelurilor şi electrotehnicii. Această corporaţie de stat a realizat peste  1550 proiecte în cca 60 ţări ale lumii, aplicând cele mai avansate tehnologii. Unele dintre aceste proiecte au fost incluse în Cartea Recordurilor Guinness. Revista americană de afaceri «Fortune» a inclus COVEC-CREC în topul celor 500 cele mai mari companii ale lumii.

COVEC-CREC are reprezentanţe în 23 ţări ale lumii. Pentru Republica Moldova şi Europa de Est a fost creată compania COVEC Eastern Europe, care deţine licenţă în construcţii realizează  proiecte de investiţii.

cuvinte-cheie: China

Comentarii (0)

 

Related news

Sus