Trimite e-mail | Printeaza
Externe
21.10.2009

Quelle va intra în lichidare, trimiţând în şomaj cei circa 7.000 de angajaţi

Quelle va intra în lichidare, trimiţând în şomaj cei circa 7.000 de angajaţi

Firma germană de comenzi prin poştă Quelle, divizie a retailerului falimentar Arcandor, va intra în lichidare, trimiţând cei circa 7.000 de angajaţi în şomaj, după ce administratorul special al companiei-mamă nu a reuşit să găsească un investitor, potrivit Der Spiegel.

Quelle, fondată în anul 1927, a primit în această vară un ajutor de stat de 50 de milioane de euro, acordat de guvernul german pentru a permite lichidatorului să caute soluţii pentru salvarea companiei.

Însă administratorul special, Klaus Hubert Georg, a anunţat luni seară că efotrurile de salvare a retailerului au eşuat.

Financial Times Deutschland scrie, în ediţa de marţi, că aproximativ 7.000 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă.

"Este un dezastru uriaş pentru cei afectaţi şi familiile lor", a declarat un lider sindical al angajaţilor Quelle.

Compania-mamă a Quelle, Arcandor, a dat faliment în iunie după ce guvernul a respins în mai multe rânduri apelurile grupului pentru ajutoare de stat, apreciind că problemele retailerului au rădăcini înainte de începerea crizei mondiale, deci nu reprezintă circumstanţe excepţionale determinate de recesiune.

Principalul motiv pentru care Quelle a ajuns la faliment este imposibilitatea de a ajunge la un acord în ceea ce priveşte factoringul, prin care compania îşi finanţa operaţiunile de comenzi prin poştă. Quelle vindea facturile neachitate de clienţi către bănci, pentru sume mai mici însă plătite imediat.

O altă problemă care a împiedicat eforturile de salvare a companiei este insistenţa potenţialilor investitori ca Quelle să închidă cele 1.450 de reprezentanţe - mici magazine unde clienţii puteau comanda personal produsele dorite - şi să-şi concentreze afacerile pe internet.

Diviziile internaţionale ale Quelle sunt "sănătoase şi vor fi vândute acum separat, într-o tranzacţie independentă", potrivit unui comunicat emis luni seară de Hubert Georg.

Quelle a intrat pe piaţa românească în 2005 şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 71,32 milioane lei şi un profit net de 4,64 milioane lei. Quelle România a avut în 2008, în medie, 79 de angajaţi. (MEDIAFAX)

cuvinte-cheie: quelle | catalog

Comentarii (0)

 

Sus