Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.10.2009

Negocierile oficiale pe marginea acordului de asociete RM-UE vor demara la 12 ianuarie 2010

Negocierile oficiale pe marginea acordului de asociete RM-UE vor demara la 12  ianuarie 2010

Data preconizatelor negocieri pe marginea acordului de asociere RM-UE a fost stabilită în cadrul rundei de negocieri neoficiale, care au demarat miercuri la Chişinău, între ministerul Afaceriilor Externe şi Integrării Europene şi reprezentanţii UE.

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă a menţionat într-o conferinţă de presă că miercuri, 21 octombrie, a avut o primă reuniune de consultări tehnice cu reprezentanţii UE, în cadrul căreia au fost examinate structura şi orarul viitoarelor negocieri pe marginea acordului de asociere RM-UE, procedura negocierii şi primii paşi pe care urmează a fi întreprinşi.  Iurie Leancă a spus că aspecte ale negocierilor noului acord cu UE vor fi abordate şi în cadrul şedinţei consiliului RM-UE, care va avea loc în luna decembrie curent.

Potrivit lui Leancă, în cadrul negocierilor oficiale din 12 ianuarie va fi abordat unul din cele trei subiecte de bază ale acordului – problemele politice şi de securitate. Ulterior, va fi purtat dialogul privind semnarea unui acord de liber schimb, iar obiectivul final al negocierilor este liberalizarea regimului de vize cu UE.

La rândul său, şeful direcţiei Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand a menţionat că  mandatul pentru negocierile cu Republica Moldova a fost adoptat de UE încă în iunie 2009, dar atunci au existat îngrijorări semnificative în ceeea ce priveşte standardele democratice şi respectarea drepturilor omului, motiv pentru ca negocierile nu au putut fi începute atunci. De asemenea, au existat îngrijorări în ceea ce priveşte regimul de vize impus  cetăţenilor României. „Acest impediment au fost înlăturat de către autorităţile actuale, de asemenea, au fost înregistrate şi alte îmbunătăţiri. Vor fi necesare şi alte măsuri, însă condiţia politică pentru începutul negocierilor a fost întrunită”,  a declarat oficialul european.

În ce priveşte România, Gunnar Wiegand  a menţionat că aceasta este membru al UE. „Aveţi relaţii bune de vecinătate cu Ucraina, dar şi trebuie să existe relaţii bune şi cu România”, a spus Gunnar Wiegand, exprimându-şi speranţa că în curând la Chişinău va fi trimis un ambasador al României şi va fi numit şi un Ambasador al Moldovei la Bucureşti.
 
Potrivit lui Gunnar Wiegand, anularea regimului de vize impus cetăţenilor români de către guvernarea anterioară, a permis demararea dialogului neoficial pentru pregătirea negocierilor oficiale.

Oficialul european a menţionat că la Chişinău se află o echipă întreagă de experţi europeni de la directoratul economic, care vor examina săptămâna curentă situaţia financiară din ţară, în domeniul transportului, energeticii.

„Am vrea să stabilim o relaţie dintre RM şi UE mai apropfundată, vrem să lucrăm cu asociaţia politică, să promovăm valori comune, supremaţia legii, drepturile omului, în domeniul justiţiei, afacerilor interne, securităţii interne şi mobilitatea cetăţenilor. De asmenea, vom apropia legislaţia RM de principiile UE. Acest acord mai urmăreşte acordul corephenxsiv şi aprofundat de liber schimb. Vom sprijini Moldova atunci când va fi capabilă de instituirea unui regim de liber schimb cu UE”, a spus oficialul european.

Totodată, Gunnar Wiegand a spus că astăzi a început un proced de durată. „Până la semnarea acordului o să dureze ceva timp, pentru că până la urmă dorim să avem un acord bun”, a spus oficialul, accentuând că acordul de asociere este menit să înlocuiască Acordul de parteneriat şi cooperare, care a fost semnat cu republicile ex-sovietice după colapsul URSS. 

„Noi am început negocierile cu Ucraina cu 2 ani în urmă şi încă continuăm să negociem, în special în domeniul comerţului. Cu Rusia am iniţiat negocieri care durează mai mult de un an. Trebuie să fim realişti pentru că aceste tratate sunt nişte tratate internaţionale serioase ce durează în timp”, a spus  oficialul european.

Iurie Leancă a spus că este este dificil şi imposibil de stabilit nişte termene concrete de semnare a acordului. „Unul dintre obiectivele negocierelor viitoare va fi nu numai convergenţa standardelor în difeirte domenii, dar şi identificarea impedimentele existente în calea acordului de liberalizare a regimului de vize, precum şi încheierea acordului de liber schimb. Guvernul s-a angajat să facă tot posibilul pentru ca aceste negocieri să decurgă în termene cât mai restrânse posibil”, a menţionat Leancă.

„Ne propunem ca perioada de negocieri să nu dureze prea mult timp şi negocierile să se încheie într-un interval de timp previzibil. Totul depinde acum de Chişinău, pentru că am constatat că partenerii de la Bruxelles sunt prompţi şi cooperanţi. Exerciţiul va fi unul de lungă durată şi va necesita o implicare plenară a tuturor instituţiilor statului”, a mai spus Iurie Leancă.

cuvinte-cheie: acord | asociere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus