Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.10.2009

EVZ: Un nou pod peste Prut pentru basarabeni

Bucureştiul şi Chişinăul au definitivat ieri acordul privind micul trafic de frontieră, ce va facilita circulaţia basarabenilor.

Acordul privind micul trafic la frontiera dintre România şi Republica Moldova a fost parafat, ieri, la Chişinău, după ce delegaţiile de experţi ale celor două ţări au finalizat negocierile asupra documentului, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
 
„Normalizarea şi consolidarea relaţiei cu Republica Moldova se va face (sic!) prin realizări concrete, palpabile. În acest sens, salutăm definitivarea textului Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră, care a fost parafat astăzi (ieri - n.r.)", a declarat ministrul interimar de externe, Cătălin Predoiu. Potrivit presei de la Chişinău, semnarea documentului de către şefii guvernelor din cele două ţări urmează să aibă loc până la sfârşitul anului. Odată încheiat, acordul va fi înaintat spre aprobare Comisiei Europene.

Permise gratuite pe 2-5 ani

Şeful diplomaţiei de la Chişinău, Iurie Leancă, a declarat că acordul vizează localităţile „care se încadrează în zona de 30 de kilometri de la frontieră, dar care se extind pe o rază de 50 de kilometri". Asta înseamnă că, dacă prima casă a acestei localităţi se află la o distanţă de 30 de kilometri de graniţă, dar aşezarea se întinde pe alţi cel mult 20 de kilometri, atunci respectiva localitate intră sub incidenţa acordului. Leancă a mai explicat, potrivit publicaţiei „Jurnal de Chişinău", că permisele speciale eliberate cetăţenilor moldoveni rezidenţi ai localităţilor din acest sector vor fi gratuite şi vor fi acordate pe un termen care variază de la doi la cinci ani.

Solicitanţii trebuie doar să prezinte autorităţilor documentele de identitate sau, după caz, o viză de reşedinţă într-una din respectivele localităţi valabilă cel puţin un an de zile. Aproape un milion de cetăţeni moldoveni ar putea beneficia de astfel de permise, potrivit unor estimări anterioare.

Potrivit ediţiei electronice a postului Europa Liberă, beneficiarii prevederilor acordului de mic trafic vor fi locuitorii din 11 raioane moldoveneşti, precum şi o parte a celor din regiunea autonomă găgăuză.

DIPLOMAŢIE
 
Consulate la Cahul, Bălţi şi Iaşi

Guvernul pro-european de la Chişinău şi-a dat, de asemenea, acceptul pentru deschiderea consulatelor româneşti la Cahul şi Bălţi. „Această decizie confirmă angajamentul României şi al Republicii Moldova de a acţiona cu hotărâre pentru a întreprinde măsuri clare în interesul cetăţenilor din cele două state", a declarat Cătălin Predoiu.

„Deschiderea celor două consulate va facilita aplicarea documentului care a fost parafat astăzi", a adăugat oficialul român, referindu-se la acordul privind micul trafic la frontieră. „Sperăm ca într-un termen cât mai restrâns, partea română să deschidă aceste consulate", a subliniat Iurie Leancă. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a adăugat că guvernul de la Chişinău va deschide, la rândul său, un consulat la Iaşi, „pornind de la interesul cetăţeanului". Fostul guvern comunist a respins în repetate rânduri cererea României de înfiinţare a celor două consulate, motivată de numărul mare de solicitări de viză. (EVZ)

cuvinte-cheie: trafic | frontiera

Comentarii (0)

 

Related news

Sus