Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2009

ECOnomist: Centrala de la Cuciurgan a sistat exporturile de energie în România

ECOnomist: Centrala de la Cuciurgan a sistat exporturile de energie în România

Centrala electrică de la Cuciurgan a sistat, la începutul lunii octombrie curent, exporturile de energie electrică în România. De vină este criza economică ce a dus la reducerea consumului şi, în consecinţă, a cererii de energie electrică pe piaţa din România, a declarat pentru ECOnomist Boris Zverev, PR-manager la Inter RAO EES (companie ce deţine Centrala de la Cuciurgan).

 
Exporturile de energie ar putea să fie reluate de la 1 ianuarie 2010

Conform datelor companiei de stat Electrica SA din România, consumul de energie s-a redus cu peste 10%, iar pe piaţă a apărut un excedent de energie, ceea ce a dus la scăderea preţului. Directorul de comercializare energie din cadrul Electrica, Ioan Silvaş, a spus, citat de NewsIn, că, în criză, consumatorii industriali eligibili au dictat furnizorilor scăderea preţului electricităţii cu 15%. 

În acelaşi timp, Boris Zverev, PR-manager la Inter RAO EES susţine, însă, că Centrala planifică reluarea exporturilor de energie electrică în România de la 1 ianuarie 2010. Unele estimări arată că de la 1 ianuarie 2010, din cauza scumpirii gazelor naturale ruseşti, preţul energiei electrice pe piaţa românească şi regională ar urma să crească şi atunci Centrala de la Cuciurgan reintră în cărţi.

Ruşii nu vor să scadă preţul

În opinia unor experţi, sistarea exporturilor de energie în România este şi rezultatul nu numai a scăderii abrupte a preţurilor pe piaţă, ci mai ales a nedorinţei companiei de a vinde curentul la un preţ mai mic. Astfel, în prezent, pe piaţa angro din România preţul mediu al energiei electrice este de 40 euro/MW, în timp ce preţul la care ajungea la hotar (în condiţii DAF), curentul electric produs de CERS Moldovenească era de 42 euro/MW. Proprietarii Centralei nu au dorit să vândă energia la un preţ mai mic de 40 euro/MW, la hotar. Ţinând cont de costurile de transport până la hotar şi de alte cheltuieli, preţul la ieşirea din Centrală a energiei electrice nu putea fi mai mare de 38 euro/MW, sau de 3,8 eurocenţi/kWh. La cursul actual de schimb euro/USD, reiese un preţ de 5,7 cenţi SUA/kWh, care este egal cu cel de livrare a energiei electrice întreprinderilor de distribuţie a energiei electrice din Moldova. Altfel spus, dacă proprietarii Centralei ar fi acceptat să livreze energia la un preţ mai mic, ei ar fi urmat să reducă şi preţul pentru consumatorii din Moldova.

Principala piaţă de livrare a energiei este Moldova

În primele opt luni ale anului 2009, CERS Moldovenească a exportat în România doar 370 mil. kWh, în timp ce consumatorilor din Moldova 1,9 mlrd kWh, adică de 5 ori mai mult. 

În raportul anual pentru 2008, Inter RAO EES prognozează că în următorii 2-3 ani, Centrala Electrică de la Cuciurgan (CERS Moldovenească) va creşte de 3-4 ori exportul de energie electrică, astfel încât să ajungă la o valoare anuală de circa 200 mil. euro. 

Pentru anul 2009 era planificată obţinerea unor venituri de 163,7 milioane de euro din vânzări, iar pentru anul 2010 - de 200 de milioane de euro. Se pare că prognoza optimistă pe anul 2009, a fost dată peste cap de reducerea consumului în România, consecinţă a crizei economice În 2008, Centrala Electrică de la Cuciurgan, a funcţionat la aproximativ 15% din capacitate şi a înregistrat vânzări de 42,54 milioane de euro. În prezent, centrala funcţionează aproape la 40% din capacitate.


În următorii 10 ani, Cuciurganul va fi principalul furnizor de energie electrică al Moldovei?!

Anterior Inter RAO EES a susţinut că managementul Centralei Electrice de la Cuciurgan mai are în plan ca, în 2012, 96% din veniturile întreprinderii să fie obţinute din export. Din acestea 96%, 52 puncte procentuale va constitui exportul de energie în România, iar 44 puncte procentuale „exporturile în Moldova". Indicele pentru Moldova este de aşteptat să fie păstrat la acelaşi nivel în următorii 10 ani, mai susţine administraţia Centralei.  Pentru aceasta compania rusească intenţionează să realizeze în următorii doi ani investiţii de circa 58 mil. USD, după ce în anii 2005-2008 a efectuat investiţii de peste 50 mil. USD.

În 8 luni am procurat energie în valoare de circa 107 mil. USD de la Cuciurgan

În perioada ianuarie-august 2009, Centrala Electrică de la Cuciurgan a vândut consumatorilor din Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului, energie electrică în valoare de circa 107 mil. USD, arată date ale Inter RAO EES.
Dacă volumul livrărilor se va menţine la nivelul din primele 8 luni, apoi până la finele anului, Centrala ne va mai livra energie electrică în valoare de circa 55 mil. USD, astfel încât valoarea anuală va depăşi 160 mil. USD. Pe piaţa locală din regiunea transnistreană livrările sunt de două ori şi ceva mai mici. La fel şi preţurile.   (ECOnomist)

cuvinte-cheie: CERS | Moldovenească

Comentarii (0)

 

Sus