Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.10.2009

Alegerea preşedintelui amânată

Alegerea preşedintelui amânată

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova, preconizată pentru 23 octombrie, a fost amânată, din cauza participării unui singur candidat şi a legislaţiei imperfecte. Parlamentul urmează să stabilească o nouă dată pentu desfăşurarea scrutinului.
 
Legislaţia actuală care se referă la alegerea şefului statului este imperfectă şi ambiguă. În unele articole se vorbeşte despre un singur candidat la funcţia de preşedinte, în alte articole însă se vorbeşte doar despre candidaţi, la plural. În plus, există un aviz al Curţii Constituţionale care menţionează necesitatea a cel puţin doi candidaţi. Î

Comisia specială pentru alegerea preşedintelui a recomandat Parlamentului să înlăture imperfecţiunile din legislaţie şi să stabilească o nouă dată a alegerilor.

Conform deciziei Parlamentului, procedura de alegere a preşedintelui trebuia să aibă loc la 23 octombrie. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană susţin că Marian Lupu va rămâne candidatura coaliţiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comuniştilor, formaţiunea parlamentară de opoziţie, a declarat în repetate rânduri că nu va propune nicio candidatură la funcţia de şef al statului.

Constituţia Republicii Moldova prevede că alegerile prezidenţiale trebuie desfăşurate în cel mult două luni de la declararea vacanţei funcţiei, adică până la 11 noiembrie.  AIE are doar 53 de voturi în Parlament, pentru alegerea şefului fiind necesare 61.

Dacă grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor nu va vota preşedintele propus de AIE, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat şi se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme însă de anul viitor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus