Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.10.2009

Vicepreşedintele SUA Joe Biden începe miercuri un turneu axat pe un nou sistem de apărare în Europa

Vicepreşedintele SUA Joe Biden începe miercuri un turneu axat pe un nou sistem de apărare în Europa

Vicepreşedintele american Joe Biden îşi începe miercuri turneul de trei zile în Polonia, România şi Cehia, de-a lungul căruia îşi va concentra atenţia pe discuţii privind un nou sistem de apărare în Europa Centrală şi asupra rolurilor pe care fiecare dintre aceste ţări şi le poate asuma.

Vicepreşedintele american Joe Biden ajunge în Varşovia marţi seară, urmând ca în cursul zilei de miercuri să poarte discuţii cu autorităţile poloneze despre noul concept de apărare antirachetă propus de administraţia Obama. Publicaţia Krakow Post scrie că, după ce SUA au anunţat că renunţă la vechiul plan de apărare antirachetă promovat de administraţia Bush, Casa Albă a decis să-l trimită pe Biden în Polonia şi Cehia pentru a mai calma spiritele.

Vicepreşedintele american se va întâlni miercuri cu premierul polonez Donald Tusk, la un prânz de lucru, urmând să aibă o întrevedere şi cu preşedintele Lech Kaczyński în cursul zilei.

Cotidianul scrie că în centrul discuţiilor se va afla subiectul legat de rolul pe care Polonia îl poate juca în noul plan de apărare, în cadrul căruia SUA vor oferi ţării să fie gazda unor rachete de tip SM-3 1B. În prezent, aceste rachete sunt amplasate pe nave aflate în larg, dar, potrivit noului plan, este propusă o variantă în care aceste rachete să fie poziţionate în interiorul teritoriului polonez începând cu 2015, urmând a oferi protecţie împotriva rachetelor cu rază scurtă şi medie.

Potrivit Ministerului polonez de Externe, ca rezultat al renunţării la vechiul sistem de apărare propus de administraţia Bush, Polonia va avea privilegiul de alege prima care dintre elementele noului sistem şi le doreşte. Tony Blinken, consilierul lui Biden pentru securitate naţională, a subliniat că "Polonia va juca un rol central în noul sistem de apărare antirachetă din Europa" şi că "ar trebui să fie mulţumită de oferta făcută de SUA".

Radosław Sikorski, ministrul polonez de externe, a declarat că discuţiile cu Biden se vor axa şi pe alte aspecte privind întărirea relaţiilor SUA-Polonia, mai ales în domeniul apărării, un nou concept strategic pentru NATO, războiul din Afganistan şi dezarmarea nucleară.

Mariusz Handzlik, consilier al preşedintelui polonez pe probleme de politică externă, a declarat că şeful statului îşi doreşte să audă o confirmare din partea lui Biden cu privire la noua propunere a SUA şi că, de asemenea, doreşte să discute declaraţia privind strategia de apărare semnată de cele două ţări anul trecut. Declaraţia prevede că SUA va asigura siguranţa Poloniei şi a obiectivelor militare americane aflate pe teritoriu polonez. De asemenea, se referă şi la amplasarea unor rachete Patriot în Polonia.

În această privinţă, Rzeczpospolita a relatat că mai mulţi diplomaţi polonezi şi americani de rang înalt au purtat discuţii în acest sens la Varşovia şi au căzut de acord ca o primă baterie de lansatoare de rachete Patriot să fie amplasată în Polonia pentru antrenament.

Linişte deplină la Bucureşti

Din Varşovia, Biden urmează să se îndrepte către Bucureşti, unde va ajunge miercuri seară, în jurul orei 20.00. Biden se va întâlni joi dimineaţă cu angajaţii Ambasadei americane la Bucureşti, iar apoi va avea o întâlnire de lucru cu preşedintele Traian Băsescu, împreună cu care va susţine o conferinţă de presă.

Apoi, înaltul oficial american va avea o întrevedere cu premierul în funcţie Emil Boc. Următorul punct pe agenda sa va fi un discurs public susţinut la Universitatea Bucureşti pe tema relaţiei dintre SUA şi Europa Centrală şi de Est.

În ultima parte a zilei, Biden va avea întrevederi cu preşedintele PSD Mircea Geoană şi cu Crin Antonescu, lider al PNL, ambii candidaţi la preşedinţie.

Autorităţile române au păstrat însă o linişte deplină în ceea ce priveşte vizita vicepreşedintelui american la Bucureşti şi nu au făcut declaraţii referitoare la priorităţile pe care România le va urmări în discuţiile cu Biden.

Totuşi, în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, a asigurat săptămâna trecută că mulţumită noului plan american de securitate, teritoriul României va fi apărat de ameninţarea rachetelor. "Noua formulă de scut antirachetă anunţată de administraţia americană, ca evaluare preliminară a autorităţilor române, este importantă, pentru că oferă, faţă de variantă anterioară, o acoperire corespunzătoare a întregului teritoriu al României faţă de ameninţarea unor eventuale atacuri cu rachetă", a declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informaţii din SUA, supranumit "CIA-ul din umbră", a explicat într-o analiză că vizita lui Biden în România nu are nicio legătură cu noua propunere privind apărarea antirachetă, ci cu lupta dintre Rusia şi SUA pentru influenţă în Europa, România oferind singura linie directă către "punctul sensibil" al Rusiei.

"În timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost iniţial motivul principal pentru o relaţie strânsă între Bucureşti şi Washington - România fiind un spaţiu european excelent pentru necesităţile de proiectare ale forţei aviatice în Orientul Mijlociu - România oferă acces direct în 'punctul moale' al Rusiei", punctează Stratfor.

"România are singurul punct de acces geografic alternativ la câmpia nord-europeană, între Rusia şi continentul european, având în vedere că lanţul carpatic blochează această rută. Este vorba despre depresiunea basarabeană (Câmpia Română - n.r.), aflată între Munţii Carpaţi şi Marea Neagră", atrage atenţia analiza.

Potrivit Stratfor, România "a arătat un interes agresiv în a-şi proiecta propriile interese în R. Moldova, pe care Moscova o consideră încă parte a propriei sfere de influenţă".

"De aceea, vizita lui Biden în Europa Centrală face parte dintr-o perpetuă bătălie dintre Rusia şi SUA pentru influenţă în Europa, dar are legătură şi cu problema geopolitică mai amplă a Iranului. Ţinând cont de faptul că Rusia ia în considerare continuarea colaborării cu Teheranul, SUA îl trimit pe Biden în Europa Centrală ca mesaj că poate continua să joace dur chiar acolo unde Rusia este afectată cel mai mult", punctează Stratfor.

În plus, Tony Blinken, consilierul lui Biden, a anunţat luni seară că adminstraţia doreşte să impună în regiune o nouă mentalitate. "SUA nu se mai raportează la regiune gândindu-se ce poate face pentru Europa Centrală şi de Est, ci ce poate face împreună cu această parte a Europei. Nu mai vorbim de ţări postcomuniste, aflate în tranziţie, ci de membri deplini ai UE şi NATO, cu responsabilităţi serioase şi substanţiale", a subliniat Blinken, referindu-se inclusiv la responsabiliăţi privind războiul din Afganistan.

România a fost şi este unul dintre aliaţii fideli ai Statelor Unite atât pe frontul din Irak, cât şi în Afganistan, unde trupele române, suplimentate anul acesta, sunt desfăşurate în sud, unde se consideră că insurgenţa talibanilor este cea mai intensă.

"Ne uităm către partenerii noştri şi pentru a furniza leadership în această regiune unde au experienţa relevantă pentru a consolida democraţia", a subliniat Joe Biden.

Pe de altă parte, vizita vicepreşedintelui american în România intervine la nici o săptămână de când Departamentul american pentru Securitate Internă a anunţat rata de respingere a vizelor pe anul fiscal 2009. Problema vizelor este una dintre temele vechi şi recurente care figurează pe agenda întâlnirilor bilaterale din ultimii ani. România are şanse mici să fie inclusă în programul Visa Waiver - care presupune scutirea de la regimul obligativităţii vizelor pentru călătoriile turistice şi de afaceri pe o perioadă de până în 90 de zile - tocmai din cauza criteriului pe care îl reprezintă rata de respingere a vizelor, invocat adesea de Washington. Această rată a crescut  - la 26,3% în 2009 - comparativ cu anul 2008 (25%), ceea ce face şi mai dificilă eligibilitatea României, în condiţiile în care pentru includerea în Visa Waiver pragul ratei de respingere a vizelor a fost coborât vara aceasta la 3%.

Dezvoltând ideea discuţiilor cu liderii din cele trei ţări pe tema noului scut antirachetă, Blinken a subliniat că Biden vede în aceste vizite o oportunitate de a le explica partenerilor în ce constă noul concept. "Discuţiile despre noua apărare antirachetă se poartă şi la nivel bilateral, dar în principal prin NATO", a adăugat consilierul lui Biden, susţinând că din primele evaluări această nouă propunere a SUA se bucură de o vastă susţinere.

"Partenerii noştri trebuie să se uite cu atenţie la ceea ce propunem şi cred că, odată cu acest pas, susţinerea va creşte şi mai mult. (...). Ne dorim să auzim propunerile şi gândurile lor, dar în acelaşi timp şi preocupările lor şi să le putem discuta în linişte", a subliniat Blinken. Acesta a mai spus că Polonia poate juca un rol central şi a asigurat că noul concept nu a fost propus ca urmare a anumitor nemulţumiri exprimate de Rusia.

Joi seară, după o zi plină la Bucureşti, Biden se va deplasa către Praga. Potrivit lui Blinken, Biden îşi va începe ziua de vineri cu o întrevedere cu premierul ceh Jan Fischer. Cei doi oficiali vor avea un prânz de lucru şi declaraţii de presă. Apoi, Biden se va întâlni cu preşedintele Vaclav Klaus, după care va avea o întrevedere şi cu liderii opoziţiei din Cehia. Întoarcerea către Washington este prevăzută pentru vineri seară. NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus