Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.10.2009

Libertatea presei în Moldova pe locul 114, între Tadjikistan şi Sierra Leone

Libertatea presei în Moldova pe locul 114, între Tadjikistan şi Sierra Leone

Situatia presei in Republica Moldova se deterioreaza serios de 3 ani în acolo - constată organizaţia internatională „Reporteri fără frontiere”. Astăzi a fost dat publicităţii raportul pe 2009 privind libertatea presei în lume – raport în care se contată o înrăutăţire a situaţiei în toate fostele republici sovietice, cu excepţia Georgiei. Pentru al treilea an consecutiv, Moldova a căzut în clasamentul făcut de Reporteri fără frontieră: de pe locul 81 in 2007, pe locul 98 in 2008 pentru a se regasi anul acesta pe locul 114. În total este analizată mas media din 175 de ţări, în perioada 1 septembrie 2008 – 31 august 2009. Care sunt cauzele acestei căderi serioase ? a întrebat-o Valeria Viţu pe Nadine Gogu, directoarea interimară a Centrului pentru Jurnalism Independent:

Nadine Gogu: La elaborarea acestui top se iau în calcul mai mulţi indicatori. În primul rând, este vorba de atacuri asupra jurnaliştilor, mă refer la atacuri fizice dar şi de alte pericole indirecte cum ar fi limitarea accesului la informaţie, presiuni, inclusiv economice.În ultimul an, în R. Moldova au fost înregistrate foarte multe cazuri când jurnaliştii nu au avut acces la informaţie, deseori au fost abuzaţi de către organele de forţă sau le-au fost deteriorate camerele de filmat chiar şi sechestrate. Cunoaştem cazul jurnaliştilor străini, din aprilie, când au fost expulzaţi, hărţuirea jurnaliştilor care lucrau pentru mass-media din străinătate. Toate aceste cazuri au şi determinat poziţia pe care o ocupă în acest an R. Moldova în top.

Valeria Viţu: Dacă ar fi să ne uităm puţin în regiune, Moldova este plasată mai prost la capitolul libertatea presei comparativ cu România, de exemplu, care deţine locul 50 sau Ucraina – 90. Asta ar însemna că, jurnaliştii din aceste ţări sunt mai puţin agresaţi sau maltrataţi şi libertatea expresiei este respectată ?

Nadine Gogu: Cred că, da. Am avut o campanie electorală şi, de regulă, în ultimii ani, în R. Moldova în campanii se înteţeau abuzurile, respectiv, toţi aceştia indicatori s-au înrăutăţit. Comparativ cu Ucraina, dacă ne uităm la astfel de indicatori ca autocenzura, accesul la informaţie - noi întotdeauna am stat mai rău la acest capitol. Ar trebui create condiţii care ar permite jurnaliştilor să activeze mai liber.

Valeria Viţu: Putem vorbi aici şi de o atitudine mai indulgentă a forţelor de ordine?

Nadine Gogu: Am avut situaţii, când, mai mult angajaţi din serviciile de pază ale mai multor demnitari de rang înalt nu au permis jurnaliştilor să intre în săli, unde aveau loc întâlniri, nu au permis să filmeze. Li se creau impedimente ca aceştia să-şi poată exercita meseria.

Valeria Viţu: Apropo, vroiam să vă întreb şi de Rusia, R. Moldova poziţionându-se mai bine în raport cu aceata ţară care deţine locul 153 din cele 175. Cum se explică acest lucru?

Nadine Gogu: În R. Moldova, din fericire, nu avem astfel de cazuri ca asasinarea jurnaliştilor, ceea ce se întâmplă, în ultimii ani în Rusia. Şi acolo situaţia este cu mult mai gravă, în opinia mea, comparativ cu alte state ex-sovietice. Condiţiile de activitate a jurnaliştilor în Rusia sunt mult mai proaste, în special pentru jurnaliştii independenţi care reflectă echidistant evenimentele.

Valeria Viţu: În ultimul raport, organizaţia de la Paris s-a arătat nemulţumită de faptul, că „Teleradio-Moldova”, Compania Publică continua să favorizeze Partidul Comuniştilor, în special pe preşedintele formaţiunii Vladimir Voronin în timp ce opoziţia era ignorată. După alegerile din 29 iulie, avem o situaţie mai bună?

Nadine Gogu: Spre deosebire de perioada de până la campaniile electorale, situaţia este alta. Posturile publice de radio şi televiziune ţin sub supraveghere Guvernul, aşa cum trebuie să o facă şi cum trebuia timp de 8 ani dar totodată se observă un partizanat faţă de Partidul Comuniştilor.

Valeria Viţu: Acum, cu o nouă conducere la Chişinău, la ce să ne aşteptăm pe viitor? De cât timp am avea nevoie ca libertatea presei în Moldova, să fie respectată, astfel, încât să ajungem la nivelul ţărilor care ocupă primele poziţii în topul realizat de „Reporteri fără Frontiere” cum ar fi, de exemplu, Danemarca, Finlanda şi Norvegia?

Nadine Gogu: Este foarte mult de lucru în acest sens. Câteva organizaţii neguvernamentale în domeniu mass-media am elaborat o foaie de parcurs ce conţine acţiunile pe care ar trebuie să le realizeze autorităţile pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniu. Ne dăm bine seama că este imposibil ca într-o lună să schimbăm totul din rădăcini. A fost revizuit, în prima lectură, Codul Audiovizualului. Sunt şi alte acţiuni planificate pentru următoarea perioadă care ar veni să schimbe lucrurile în bine. (Europa Liberă).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus