Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.10.2009

Moldova, Burkina Faso sau Tumba Bumba – toate ţările trebuie să aibă un şef de stat

Moldova, Burkina Faso sau Tumba Bumba – toate ţările trebuie să aibă un şef de stat

Alegerile preşedintelui ar trebui să aibă loc la 23 octombrie, iar Republica Moldova are nevoie de un şef de stat, care este garantul independenţei şi suveranităţii ţării, a opiniat expertul în drept constituţional Alexandru Arsenie.
 
„Problema este că noi într-atâta ne-am axat pe alegerea preşedintelui că alte probleme în Republica Moldova nu există. Preşedintele este o instituţie în stat, care reglementează nişte relaţii, în conformitate cu Constituţia şi ea nu trebuie într-atâta să blocheze activitatea celorlalte instituţii, pentru că nu are rost. De aceea, în cazul dat, eu consider că participarea unui singur candidat nu încalcă normele constituţionale. Pe 23 octombrie ar trebui să aibă loc alegerile normale”, a declarat Alexandru Arsenie pentru Europa Liberă.       

Întrebat dacă Republica Moldova are nevoie de un preşedinte, în condiţiile când acesta este atât de dificil de ales, expertul a răspuns: „Indiferent, Moldova, Burkina Faso sau Tumba Bumba – toate ţările au un şef de stat. Problema este ce i se atribuie acestei instituţii”.

Expertul a menţionat că articolul 77 din Constituţiei Republicii Moldova stabileşte  două funcţii foarte clare – garant al independenţei şi securităţii şi garant al reprezentării poporului, al naţiunii, al statului. Funcţia de mediere nu reiese direct din acest articol, dar ea reiese din celelate articole, care prevăd consultarea fracţiunilor parlamentare pentru alegerea şefului statului şi multe altele. 

Articolul 78 din Constituţie, alineatul 4 „Dacă nici în turul al doilea niciun candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, atunci se organizează alegeri repetate" a  impus Curtea  Constiţională să stabilească o normă, care prevede că la alegerea preşedintelui să participe în mod obligatoriu 2 candidaturi, a precizat expertul. 

Totodată, alineatul 6 din art 78 prevede că „procedura de alegere a preşedintelui RM este stabilită prin lege organică”, iar articolul 9 alin 2 din Legea cu privire la alegerea preşedintelui stabileşte următoarele: „ Dacă în turul întâi a participat un singur candidat şi nu a acumulat numărul necesar de voturi, se organizează turul doi”.

Totodată, Arsene a precizat că avizul Curţii Constiţionale are un caracter de recomandare.

Gheorghe Susarenco, fost judecător la CC, a declarat pentru cotidianul “Timpul” că, deşi legea spune, într-un fel, că la alegerea preşedintelui participă nu mai puţin de doi candidaţi, Constituţia nu prevede expres acest lucru. „Eu cred că s-ar putea organiza alegeri şi cu un singur candidat, fiindcă asta nu e o problemă constituţională”, susţine Susarenco.

Potrivit fostului judecător al CC, putem considera că primul tur de scrutin pentru alegerea şefului statului a eşuat. Nici Susarenco nu crede însă că se va ajunge la noi anticipate. „Nicio forţă politică nu este interesată de aceste anticipate. Trebuie să luăm în calcul şi opinia publică, nu numai interesele politice. Moldovenii nu mai vor alegeri, li-i lehamite. Eu cred că până la urmă va fi ales preşedintele”, afirmă el.

„Nu putem spune că prima tentativă a eşuat, asta urmează să o spună CC. Cert este că alegerea preşedintelui s-a amânat, iar Alianţa a prins pe picior greşit PCRM”, consideră analistul politic Igor Boţan. Altfel spus, dacă comuniştii nu vor să voteze, AIE a transmis „semnale subtile de ameninţare”.

„Este foarte clar că se doreşte tărăgănarea alegerii, ceea ce convine AIE. Chiar dacă CC va trebui să se pronunţe în regim de urgenţă, asta va lua câteva săptămâni. În cel mai rău caz pentru AIE, Curtea va considera că prima tentativă a eşuat şi că trebuie să aibă loc şi cea de-a doua tentativă. Oricum, anticipatele vor avea loc cel mai devreme într-un an de zile. Dar să nu uităm că anterior liderii AIE au vorbit şi de un posibil referendum în vederea modificării Constituţiei şi chiar de o schimbare a sistemului electoral”.

Potrivit lui Boţan, numai modificarea Constituţiei va lua cel puţin opt luni, plus alte patru luni organizarea de alegeri. O altă ameninţare ar fi posibila trecere la sistemul mixt - PCRM ar putea pierde cel puţin 15-20 de mandate, căci oamenii simpli ştiu numai de Voronin, ceilalţi comunişti fiind, majoritatea, anonimi.

Liderii AIE susţin că Marian Lupu va rămâne în continuare candidatura coaliţiei parlamentare majoritare pentru funcţia de şef al statului.

Parlamentul are timp până la data de 11 noiembrie pentru a alege preşedintele. În caz contrar, legislativul ales la 29 iulie va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate.

Preşedintele republicii este ales cu 61 de voturi, iar la moment Alianţa are doar 53 de deputaţi în parlament.

cuvinte-cheie: Lupu | presedinte

Comentarii (6)

 

Related news

Sus