Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.10.2009

Cotidianul: Moldova, în pană de preşedinte

Cotidianul: Moldova, în pană de preşedinte

Alegerile prezidenţiale de la Chişinău pot fi amânate din cauza lipsei unui contracandidat pentru favoritul Marian Lupu, o situaţie care poate fi explicată prin decizia comuniştilor de a provoca anticipate, refuzând să ofere opt voturi pentru alegerea noului şef al statului.
Organizarea scrutinului prezidenţial din Republica Moldova pe 23 octombrie este pusă sub semnul întrebării deoarece liderul Partidului Democrat de la Chişinău, Marian Lupu, este unicul candidat înscris în cursă, iar un aviz al Curţii Constituţionale menţionează necesitatea concurenţei pentru alegerea şefului statului. Deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevschi consideră că avizul Curţii poate fi ignorat, deoarece nu este o hotărâre.

În urmă cu o săptămână, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat însă că alianţa de la guvernare va nominaliza un al doilea candidat "doar pentru respectarea legislaţiei." Ulterior, coaliţia a renunţat numirea unui asemenea candidat pentru că "l-ar pune într-o situaţie stânjenitoare în faţa societăţii", după cum a spus deputatul Nagacevschi. Având în vedere că pentru alegerea lui Marian Lupu este nevoie de opt voturi comuniste, eventuala amânare a alegerilor poate fi explicată prin refuzul partidului lui Vladimir Voronin de a oferi acest sprijin. Voronin a început deja să mobilizeze partidul pentru noi alegeri, deoarece, în cazul în care Parlamentul nu reuşeşte să ofere două treimi din voturi candidatului la preşedinţie, se vor organiza alegeri anticipate nu mai devreme de primăvara lui 2010.

În timp ce prezidenţialele rămân incerte, guvernul moldovean condus de Vlad Filat a decis sâmbătă să iniţieze negocierile cu România pentru semnarea Convenţiei pentru micul trafic la frontieră, care ar facilita intrarea fără viză în România a cetăţenilor moldoveni care locuiesc în zona de până la 50 de kilometri de la Prut. Potrivit ministrului de Externe de la Chişinău, Iurie Leancă, documentul poate fi semnat până la finalul anului. Leancă a mai precizat că premierul Filat şi preşedintele Traian Băsescu au convenit să înceapă discuţiile pe marginea deschiderii a două consulate române la Bălţi şi la Cahul, precum şi a unui consulat moldovenesc la Iaşi, pentru a evita cozile de la secţiile din capitalele celor două state. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus