Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.10.2009

Şedinţa colegiului MAI

Şedinţa colegiului MAI

Vineri,16 octombrie 2009, în incinta Ministerului Afacerilor Interne a avut loc şedinţa Colegiului MAI privind bilanţul activităţii MAI pe parcursul a 9 luni 2009, rolul organizatoric şi de dirijare al conducătorilor subdiviziunilor centrale şi teritoriale ale MAI în exercitarea activităţilor de prevenire şi descoperire a infracţiunilor, asigurării ordinii de drept, respectării drepturilor omului şi disciplinei de serviciu, cât şi aprobarea planului măsurilor organizatorice de bază al MAI pentru perioada de activitate trimestrul IV 2009 şi pentru anul 2010.

La şedinţă au participat dl Vladimir Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, dl Valeriu Zubco, Procuror General, dl Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, şefi de departamente, direcţii şi secţii din cadrul MAI, comisari de poliţie din subdiviziunile teritoriale.

În cadrul şedinţei Colegiului dl Victor Catan, ministrul afacerilor interne, a făcut bilanţul activităţii MAI în primele nouă luni ale anului curent şi a trasat sarcini concrete pentru efectivul organelor afacerilor interne pentru anul 2010.

Domnul ministru a menţionat, că Ministerul Afacerilor Interne, în vederea protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, intereselor statului şi a societăţii de tentativele criminale şi alte acte nelejitime, asigurării ordinii publice, îşi va consolida capacităţile instituţionale în următoarele direcţii prioritare:
- prevenirea şi reprimarea consecventă a criminalităţii, în special a crimelor cu carater grav şi organizat;
- contracararea traficului de persoane, droguri şi armament, migraţiei şi şederii ilegale a străinilor;
- suprimarea economiei tenebre, combaterea infracţiunilor săvîrşite în domeniul real al economiei naţionale şi transfrontaliere;
- menţinerea ordinii publice, profilaxia generală şi individuală a fenomenelor infracţionale;
- asigurarea transparenţei şi controlului activităţii poliţeneşti din partea societăţii civile, redobândirea încrederii cetăţenilor în forţele de ordine;
- întărirea legalităţii şi disciplinei în rândurile efectivului OAI.

Victor Catan a elucidat problemele existente, care împiedică desfăşurarea normală a activităţii şi creează bariere artificiale în asigurarea unui serviciu poliţienesc calitativ, transparent şi responsabil, în deosebi:
§     Politizarea excesivă a corpului poliţienesc şi antrenarea în activităţi contrare atribuţiilor funcţionale, care a prejudiciat enorm imaginea poliţiei în societate;
§     Transparenţă redusă şi dialogul slab cu factorii interesaţi: autorităţile publice locale, societatea civilă, comunitatea donatorilor, sectorul privat, grupurile externe de consultanţă, misiunile organizaţiilor internaţionale, etc.
§     Conflictul de competenţă constatat la moment atît la nivel instituţional, cît şi în raport cu alte autorităţi publice centrale, existenţa dublării funcţiilor între unele servicii din cadrul MAI.

Domnul ministru a accentuat, că în perioada a 9 luni curent situaţia infracţională, la general, are o tendinţă de diminuare cu 7,1% şi se află sub un control permanent. În rezultatul măsurilor operativ-profilactice desfăşurate s-a reuşit reducerea infracţiunilor excepţional de grave (- 16,1%), deosebit de grave (- 55,0%) şi celor grave (- 8,4%). S-a asigurat reacţionarea promptă la sesizările despre comiterea crimelor. În oraşe eficient funcţionează sistema dislocării unice a mijloacelor şi forţelor poliţieneşti.

Totodată, domnul ministru a ţinut să menţioneze, că este îngrijorat de creşterea criminalităţii în 17 raioane ale republicii şi în deosebi în mun.Chişinău: în 9 luni curent, în capitală a crescut numărul omorurilor cu 32,0 %, a tâlhăriilor cu 36,8%, a jafurilor cu 8,9%, respectiv brusc au crescut infracţiunile în domeniul transportului cu 158%, inclusiv răpirile unităţilor de transport cu 48 % şi accidentele rutiere cu 27, 8%.

„Apreciez ca nesatisfăcătoare organizarea menţinerii ordinii publice şi antrenarea serviciilor operative ale CGP mun.Chişinău în măsurile de prevenire a posibililor infracţiuni pe parcursul a 9 luni şi a festivităţilor din 14 octombrie curent”, a conchis ministrul.

În context, Victor Catan a cerut să fie efectuată, în termeni restrânşi, o anchetă de serviciu privind rolul factorilor de decizie în organizarea măsurilor de menţinere a ordinii publice în municipiul Chişinău la 14.10.2009, cu înaintarea propunerilor respective.

De menţionat, că Vladimir Botnari, comisar general al mun.Chişinău, la 16 octombrie 2009 a depus raport privind acordarea restanţelor la concediu, cu ulterioara concediere din OAI cu dreptul de a primi pensie pe linia MAI. La 16 octombrie curent raportul comisarului general de ministrul afacerilor interne a fost acceptat.

Victor Catan a accentuat, că în perioada etapei de reformare structurală şi funcţională a MAI, este necesar de modificat sistemul de evaluare a activităţii politiei pentru a exclude orice tentativă de lezare a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor.

Drept insuficientă a fost apreciată activitatea Serviciului Prevenire şi Combatere a Delictelor Cibernetice, Informatice şi Transnaţionale. Incapacitatea de evaluare şi contracarare a fenomenelor infracţionale în domeniile economiei naţionale, favorizează formarea unor piramide mafiote care au monopolizat ramuri întregi. În acest context, se impune necesitatea reorganizării structurale a subdiviziunii existente din cadrul MAI şi crearea unei noi structuri specializate în combaterea fraudelor economice, atribuindu-i o competenţă bine-determinată, care nu este exercitată de alte organe abilitate.
 
Sub nivelul cerinţelor, - a menţionat dl Catan, este organizată conlucrarea poliţiei cu societatea civilă şi formaţiunile obşteşti. Cu regret, în unele raioane poliţia a întrat în conflicte neîntemeiate cu administraţia publică locală. Drept exemplu poate servi situaţia critică la acest capitol în mun.Chişinău şi raionul Orhei, unde au fost documentate încălcări flagrante în activitatea operativă şi de serviciu. Domnul ministru a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în privinţa conducătorilor acestor subdiviziuni, cu primirea celor mai dure decizii.

O situaţie similară a fost sesizată anterior şi în activitatea de serviciu a comisariatelor de poliţie din raioanele Şoldăneşti şi Teleneşti, condiţionate de rolul insuficient al conducerii comisariatelor nominalizate în organizarea activităţii operative de investigaţii, activitatea preventiv-profilactică, în special cu diverse categorii de persoane vulnerabile. Pentru încălcările relevate în activitatea de serviciu şi operativă, unii comisari şi comisari-adjuncţi ai raioanelor (Orhei, Teleneşti, Şoldăneşti, Cahul ş.a.), s-au ales cu sancţiuni disciplinare.

Victor Catan a trecut în revistă actualitatea altor probleme, precum combaterea narcomaniei, traficului de fiinţe umane şi migraţiei ilegale, criminalitatea juvenilă,, situaţia accidentară,   combaterea contrabandei, protejării pieţei interne de consum şi altele, accentul fiind pus pe conlucrarea productivă cu formaţiunile obşteşti şi întreaga societate, ce va îmbunătăţi relaţiile cu populaţia şi va spori încrederea societăţii în forţele de ordine.

„Conceptul reformei Ministerului afacerilor interne prevede descentralizarea funcţiilor şi atribuţiilor în cadrul sistemului şi evitarea dublării, în unele cazuri şi a conflictului de interese între atribuţiile serviciilor din cadrul MAI. Noua structură a MAI urmează a fi bazată pe trei importanţi piloni: Serviciile de administrare a activităţii OAI, Departamentul Poliţie şi Departamentul trupelor de carabinieri”, - a spus ministrul de interne.

Victor Catan a relatat, că în cadrul MAI există şi funcţionează un nucleu profesionist, care este capabil şi doreşte să îndeplinească obligaţiile privind apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, combaterea criminalităţii şi asigurarea ordinii de drept.

cuvinte-cheie: colegiu | MAI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus