Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.10.2009

Moldovenii domiciliaţi de-a lungul frontierei române ar putea călători fără vize în România până la sfârştul anului

Moldovenii domiciliaţi de-a lungul frontierei române ar putea călători fără vize în România până la sfârştul anului

Negocierile privind semnarea Convenţiei micului trafic la frontieră dintre România şi Republica Moldova vor demara luni, 19 octombrie, la Chişinău. Prim-vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă a declarat sâmbătă, 17 octombrie, că Convenţia este un document cadrul al UE şi că nu vor fi divergenţe la semnarea acesteia.

Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că această Convenţie va fi semnată cât mai curnd posibil. Referindu-se la situaţia politică din România şi schimbarea guvernului de le Bucureşti, Iurie Leancă a menţionat că luni va discuta cu colegii români privind modalitatea semnării de către parte română a acestui document: va fi semnat de către autorităţile actuale, sau de către un nou guvern instalat.

Ministrul moldovean a precizat că după ce va fi semnată Convenţia va intra în vigoare în termen  de 30 de zile, astfel încât până la finele anului, cetăţenii Moldovei, domiciliaţi în zona de frontieră cu o rază de cel puţin 30 de km, vor putea obţine dreptul de a călători în România fără vize. Iniţial, aceşti cetăţeni vor avea posibilitatea să-şi perfecteze permisul de mic trafic cu o perioadă de valabilitate de 1 an, iar, ulterior, termenul ar putea fi prelungit, în funcţie de comportamentul posesorului, până la 5 ani.

Potrivit lui Leancă, permisle de mic trafic vor fi eliberate de către consulatele României la Chişinău. Totodată, Leancă a menţionat că vor fi purtate discuţii cu partea română privind deschiderea consulatelor României la Bălţi şi Cahul, pentru a evita drumurile până la Chişinău pentru perfectarea actelor. De asemenea, se preconizează şi instituirea unui Consulat al Republicii Moldova la Iaşi. Leancă şi-a exprimat speranţa că negocierile cu partea română ar putea fi finalizate pe parcursul zilei de luni, 19 octombrie.

Ministrul a menţionat că beneficiarii Convenţiei sunt cetăţenii Republicii Moldova, deoarece cetăţenii români pot circula fără vize în Moldova.

În cadrul şedinţei de Guvern, Leancă a mai declarat că începerea negocierilor a fost posibilă datorită întrevederii recente dintre premierul Vlad Filat şi preşedintele român Traian Băsescu.

De notat că proiectul textului Convenţiei privind micul trafic la frontieră a fost aprobat în aceaşi zi de către Guvern. Lista localităţilor din Moldova, cuprinse în ona de frontieră, urmează a fi definitivată până luni, 19 octombrie.

Documentul prevede că rezidenţii zonei de frontieră pot trece frontiera cu România având permisul de mic traffic, nu reprezintă ameninţare pentru ordinea publică, nu au fost expulzaţi de pe teritoriul statului roman sau nu li s-a impus interdicţii de a intra în România.

La trecerea frontierei nu se vor aplica ştampile în permisele de mic trafic.
Permisele vor fie liberate la prezentarea paşaportului valabil, documentelor ce atestă că locuiesc în mode legal ce puţin 3 ani în zona de frontieră şi că există motive întemeiate pentru trecerea frontierei în baza Convenţiei. Rezidenţii vor fi supuşi controlului la trecerea frontierei.

Documentul care atestă domiciliul legal poate fi unul din următoarele: buletinul de identitate, permisul de şedere pentru cetăţenii străini sau buletinul de identitate pentru apatrizi.

Motivele întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei României pot fi următoarele: exercitarea activităţii economice, participarea la programe commune din diverse domenii, rezolvarea prblemelor de natură juridică, repatrierea rudelor, vizitarea mormintelor, participarea la înmormântarea rudelor, vizitarea rudelor apropiate şi a celor grav blonave, însoţirea rudelor apropiate grav bolnave la tratament în România.

Vedeţi mai jos textul integral al proiectului Convenţiei privind micul trafic la frontieră.

cuvinte-cheie: conventie | trafic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus