Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.10.2009

Protejarea drepturilor acţionarilor a fost discutată în cadrul unei mese rotunde organizate de USAID|BIZTAR

Proiectul „Reforma Cadrului de Reglementare a Activităţii de Întreprinzător şi a Administrării Fiscale în Moldova" (USAID|BIZTAR) a organizat la 13 octombrie 2009, la sediul Comisiei Naţională a Pieţii Financiare, masa rotundă „Protejarea drepturilor acţionarilor ca factor de stimulare a investiţiilor". La discuţii au participat reprezentanţii autorităţilor publice centrale, experţi independenţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniul pieţii financiare.

În cadrul acestui eveniment a fost pus în dezbatere proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul protecţiei investitorilor, elaborat de experţii USAID|BIZTAR. Necesitatea elaborării şi aprobării acestui proiect de lege derivă din estimările din cadrul Raportului Doing Business 2010, realizat de Banca Mondială şi Corporaţia Financiară Internaţională. Conform Raportului, indicele de protecţie investitorilor pentru Republica Moldova are o valoare de 4,7 puncte din posibilele 10.

Amendamentele propuse în proiect pot fi grupate în trei categorii. Prima categorie se referă la perfecţionarea procesului de informare a investitorilor. A doua categorie ţine de capacitatea acţionarilor de a a-şi apăra drepturile şi interesele corporative, având posibilitatea de a contesta activităţile persoanelor cu funcţii de răspundere, care contravin legislaţiei sau au cauzat prejudiciu societăţii. A treia categorie de amendamente ţine de perfecţionarea mecanismului de încheiere a tranzacţiilor cu conflict de interese.

Implementarea noilor prevederi legislative presupune iminent ridicarea gradului de protecţie a investitorilor şi a imaginii investiţionale a ţării. Inevitabil, noile prevederi legislative vor influenţa în sens pozitiv evaluările ulterioare ale Raportului Doing Business. Documentele discutate sunt accesibile online la www.biztar.md

La finele mesei rotunde, participanţii au remarcat actualitatea amendamentelor şi efectul benefic/pozitiv al acestora asupra mediului investiţional al ţării. În acelaşi timp, mai mulţi participanţi ai mesei rotunde au menţionat necesitatea aplicării unor ghiduri practice pentru societăţile pe acţiuni, care vor ajuta societăţilor şi persoanele cu funcţii de răspundere să înţeleagă şi să aplice  corect prevederile legii.

Masa-rotundă a fost organizată de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin intermediul proiectului „Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova" (USAID|BIZTAR).

Proiectul USAID|BIZTAR este finanţat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii prin agenţia sa principală de oferire a asistenţei, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul USAID|BIZTAR contribuie la eforturile USAID pentru susţinerea creşterii economice, reducerea sărăciei şi consolidarea economiei de piaţă în Republica Moldova.

2009_10_15_notainfo.doc

2009_10_15_amendamentelege.doc

cuvinte-cheie: USAID|BIZTAR

Comentarii (0)

 

Sus