Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.10.2009

Ziua: Grenada de la Chisinau provine din depozitele transnistrene de la Colbasna

Ziua: Grenada de la Chisinau provine din depozitele transnistrene de la Colbasna

Surse judiciare de la Chisinau sustin ca varianta atentatului pentru explozia produsa la concertul lui Stefan Banica jr. a fost confirmata in cea mai mare parte. "S-a aruncat cu o grenada RG-42. Este o munitie care contine fragmentatie, care secera pe o raza de 10 metri in jur si care este folosita din vremea fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste", ne-a declarat un ofiter al Afacerilor Interne, sub conditia anonimatului. Aceeasi sursa a confirmat ca grenada ar fi putut proveni din depozitele de armament de la Colbasna, pazite de militari rusi. Depozitele sunt obiect al negocierilor pentru retragerea fortelor Rusiei de pe teritoriul moldovean, dar este de mentionat ca ele au fost tinta unor jafuri ale gruparilor transnistrene care, pe perioada "razboiului de pe Nistru" cu fortele moldovene (1992), s-au inarmat si organizat in grupari paramilitare. Din informatiile ZIUA, cea mai recenta captura de grenade RG-42 a avut loc in aprilie 2009, in localitatea Serpeni (raionul Anenii Noi, la mica distanta de zona transnistreana). La vremea respectiva, anchetatorii au concluzionat ca este vorba de munitie ramasa din timpul conflictului armat intre Transnistria si Moldova. Munitia ar fi fost ingropata de oameni din "bratva" (mafia rusa), dupa un obicei vechi al acestei structuri.

 3000 de dolari, un atac cu grenada

 Surse locale bine informate au declarat pentru ZIUA ca atacul s-ar fi putut constitui ca un simplu avertisment ("politic") pentru noile autoritati de la Chisinau, care, spre surprinderea multora din Tiraspol, sustin o rezolvare rapida a problemei transnistrene in paralel cu mentinerea unor relatii apropiate cu Moscova. Atacul ar fi fost infaptuit cu sporijinul crimei organizate din regiune, in contextul in care traficul intre zona separatista si Moldova este relaxat din punct de vedere al circulatiei publice. Dealtfel, regimul de crima organizata din Transnistria a suspicionat public ca explozia din 2006 din Tiraspol, care a ranit grav doi militari rusi stationati in zona, ar fi putut fi coordonata de serviciile secrete de la Chisinau.

Transnistria este o pepiniera bogata a crimei organizate, care colaboreaza indeaproape cu asa-zisii responsabili ai regimului lui Igor Smirnov. Numai la Rabnita sunt active cel putin patru grupari ale "smotreascilor" (supraveghetori, in ierarhia "bratva") Ivanessko, Farber, Naruba si Turcanu. "Un racket primeste 3000 de dolari ca sa arunce o grenada. Poate sa-si aleaga daca vrea sa faca victime sau nu!", a declarat pentru ZIUA aceeasi sursa. Este de mentionat ca atacurile cu grenada concepute ca avertisment sunt caracterisitice gruparilor interlope. Spre exemplu, redactia ziarului Flux, din Chisinau, a fost anterior tinta unui astfel de atac, care s-a dovedit a fi doar un avertisment pentru jurnalisti: grenada nu a explodat fiindca nu a avut incarcatura exploziva. (Ziua)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus