Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.10.2009

BERD: Economia Moldovei va creste cu un 1,5 procente in 2010

BERD: Economia Moldovei va creste cu un 1,5  procente  in 2010

Potrivit ultimelor revizuiri făcute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru 2009 se prefigureaza o contractie a economiei Moldovei de 8,5 procente, dupa cresterea de 7,2% inregistrata in 2008. In 2010 se asteapta o crestere de 1, 5 procente.

Alex Chirmiciu, Senior Economist BERD a declarat: "Economia Moldovei va suporta o criză economică serioasă în 2009. Bugetul de venituri şi remitenţele vor scădea accesul limitat pentru apelul de finanţare externă ce necesită o implicare atentă a politicilor fiscale, monetare şi schimb de rate în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice. Întoarcerea spre o creştere economică pozitivă în 2010 şi pe viitor depinde parţial de tempul  în care vor avea loc rambursările planificate de către partenerii comerciali principali din Moldova, dar va fi necesar să fie sprijinite de viitoarele reforme structurale şi mediu de desfăşurare a businesului."

Pentru economiile tarilor Europei centrale si de est se estimeaza o scadere medie de 6,3% in 2009, ca urmare a declinului brusc al productiei din prima jumatate a anului. Semne ale unei cresteri pozitive in al treilea trimestru al lui 2009 sugereaza ca recesiunea este pe sfarsite in mai multe tari din regiunea BERD. Cu toate acestea, orice revenire  in 2010 se intrevede a fi fragila si neconsistenta.

Raportul de Tranzitie BERD pe 2009, care va fi publicat luna viitoare, arata ca vor exista diferente semnificative intre tari, mascate de o rata medie de crestere de 2,5 procente la nivelul regiunii.

« Este, de asemenea, evident ca impactul social al crizei economice globale va fi resimtit cu precadere anul viitor, cand numarul falimentelor companiilor si rata somajului vor continua sa creasca. Se estimeaza ca in regiunea BERD, cresterea pe termen mediu se va situa sub tendinta din ultimul deceniu », a declarat Economistul Sef al BERD, Erik Berglof.

Desi cresterea din 2010 este prevazuta a fi mai mare decat valoarea de 1,5%, care fusese anuntata de BERD in mai, aceasta reflecta mai degraba revenirea dintr-o incetinire mai puternica decat se anticipase la inceputul acestui an, decat semnele unei economii mai viguroase in 2010.

Printre factorii care influenteaza cresterea in 2010 se numara ritmul lent de crestere al exporturilor (in special in zona EURO) si inasprirea conditiilor de creditare, deoarece treptat, bancile vor continua sa-si reduca investitiile in regiune, iar finantarea persoanelor fizice si firmelor mici va ramane limitata, ca urmare a  cresterii numarului creditelor neperformante.

Economiile care se vor confrunta in continuare cu probleme in sectorul bancar si cu obstacole in privinta recastigarii increderii populatiei ar putea inregistra o scadere in 2010 sau o crestere nesemnificativa.

In unele tari, in care cursul monedei nationale este fixat in raport cu o moneda forte, nevoia de a alinia rata reala de schimb la preturi si salarii se poate reflecta asupra cererii cumulate. La fel, nevoia pentru modificari fiscale ulterioare. Aceasta ar putea incetini redresarea in tari precum Bulgaria, Letonia si Lituania.

Ritmul redresarii in Rusia si Kazahstan este nesigur. Aceste tari beneficiaza de o pozitie fiscala puternica, dar, in acelasi timp, au sisteme bancare slabe, un numar ridicat de credite neperformante si economii dependente de materiile prime.

Perspectivele redresarii pentru aceste tari depind de succesul autoritatilor in insanatosirea sistemelor bancare, precum si de consolidarea redresarii economiei mondiale, in special in ceea ce priveste reflectarea acestora in preturile materiei prime.

Este de asteptat ca economia Rusiei sa scada cu 8,5% in 2009, in conditiile unei ameliorari spre sfarsitul lui 2009, si sa urmeze o crestere de aproximativ 3 procente in 2010. Kazakstanul va suferi un declin mai putin sever in cursul acestui an (de aproximativ 1,5%), dar se asteapta ca redresarea sa fie nesemnificativa, in jur de  1,5%.

O crestere relativ rapida in 2010, intre 2 si 5%, este preconizata in cateva tari, precum Albania, Polonia, Slovacia si Slovenia, care, inainte de inceperea crizei, aveau sisteme bancare relativ stabile.

In ceea ce priveste unele tari bogate in materii prime, printre care Azerbaijan, Mongolia, Turkmenistan si Uzbekistan, ale caror sisteme financiare erau mai mici si mai putin afectate de criza si a caror crestere economica este in principal influentata de pretul materiilor prime, este de asteptat sa se inregistreze o crestere mai rapida in 2010, cu circa 5 procente sau chiar mai mult.

In Ungaria, care a fost puternic afectata la inceputul crizei, s-a reusit gestionarea  acesteia, gratie unui sprijin international puternic, precum si politicilor interne aplicate. Cu toate acestea, pentru 2010 se prefigureaza o crestere modesta, ca urmare a necesitatii introducerii unor ajustari  fiscale, precum si a nivelului de finantare limitat. Se asteapta o crestere usor negativa in cursul anului viitor, ca urmare a rezultatelor economice slabe de la sfarsitul anului 2009 si inceputul lui 2010.

 

cuvinte-cheie: BERD

Comentarii (0)

 

Related news

Sus