Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.10.2009

Osipov a discutat problema transnistreană cu Nesteruşkin

Perspectivele procesului de negocieri şi căile de promovare a încrederii în acest sens au constituit subiectul discuţiilor de luni în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului pentru reintegrare, Victor Osipov, cu ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Valerii Nesteruşkin.

Vicepremierul a confirmat că identificarea unei soluţii politice viabile în cadrul formatului „5+2” şi crearea condiţiilor pentru apropierea cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului sunt „priorităţile Guvernului privind reglementarea conflictului transnistrean”.

Osipov a salutat disponibilitatea mediatorilor şi observatorilor exprimată în cadrul recentei reuniuni de la Viena de a contribui la găsirea unei soluţii politice pentru conflictul transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, procesul de realizare a măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale rîului Nistru şi au pledat pentru activizarea eforturilor în domeniul elaborării proiectelor comune.

Problema transnistreană a fost pusă în discuţie şi la întrevederea de luni a vicepremierului cu viceministrul afacerilor externe al Lituaniei, Evaldas Ignatavicius.

Potrivit diplomatului lituanian, ţara sa, în calitate de stat ce urmează să deţină preşedinţia OSCE în 2011 şi de membru al Uniunii Europene, este dispusă să susţină Republica Moldova în eforturile de identificare a unei soluţii viabile şi durabile a conflictului transnistrean.

„Lituania va promova ideea creării unui Fond al UE de susţinere a eforturilor privind reintegrarea Republicii Moldova, pentru implementarea proiectelor de întărire a încrederii şi sporire a bunăstării populaţiei din regiune”, a spus Evaldas Ignatavicius.

Totodată, viceministrul lituanian a menţionat că Lituania este gata să acorde suport tehnic, la nivel de experţi, în vederea îmbunătăţirii capacităţilor guvernului moldovean în activităţile ce au drept scop reintegrarea ţării.

cuvinte-cheie: Transnistria

Comentarii (0)

 

Related news

Sus