Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-10-13/lituania-va-ajuta-moldova-sa-se-includa-in-diverse-programe-de-asistentza-financiara-12406.html
Data: Oct 13, 2009 (16:41)

Lituania va ajuta Moldova să se includă în diverse programe de asistenţă financiară

Viceministrul afacerilor externe din Lituania Evaldas Ignatavičius a exşrimat disponibilitatea ţării sale de a acorda Republicii Moldova sprijin pe linie bilaterală şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, inclusiv prin efectuarea vizitelor la nivel înalt, delegarea experţilor lituanieni şi includerea Republicii Moldova în diverse programe de asistenţă.

Acest fapt a fost confirmat în cadrul vizitei de lucru în Moldova a delegaţiei lituaniene în perioada 12-13 octombrie curent.

Delegaţia lituaniană a avut întrevederi cu Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi dna Natalia Gherman, Viceministru, în cadrul cărora   au fost abordate subiecte  privind relaţiile bilaterale moldo-lituaniene şi consolidarea dialogului la nivel înalt, sprijinul acordat de Lituania  în procesul de  integrare europeană a Republicii Moldova, cooperarea în cadrul  organizaţiilor internaţionale.

Oficialii moldoveni au informat despre priorităţile  programului de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, cu accent pe cele ce ţin de politica externă a statului, precum şi despre domeniile unde RM solicită sprijin. Partea lituaniană a fost informată despre dialogul curent cu Bruxelles-ul,  eforturile privind iniţierea negocierilor în vederea semnării unui nou Acord RM-UE, discuţiile privind liberalizarea regimului de vize cu UE şi semnarea Acordului de Liber Schimb aprofundat (FTA).

Părţile au convenit că examinarea problematicii de bază a relaţiilor bilaterale va fi aprofundată în cadrul apropiatei vizite la Vilnius pe care Iurie Leancă  urmează s-o întreprindă la invitaţia omologului său lituanian Vygaudas Ušackas