Trimite e-mail | Printeaza
Externe
13.10.2009

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut marţi, 13 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm, în continuare, textul acesteia:

"Bună ziua.
Aş începe făcând constatarea că în urma moţiunii de cenzură, Guvernul a pierdut încrederea majorităţii parlamentare, ceea ce înseamnă că în acest moment, România are un guvern interimar. Aş mai face o remarcă: modul cum a căzut Guvernul este democratic şi în deplin acord cu Constituţia. Întorcându-mă în timp, mi-aş aduce aminte de modul cum a căzut Guvernul Roman sau Guvernul Radu Vasile. Şi aş face trimitere la cei care vorbesc astăzi despre democraţie.

Trecând la chestiunile momentului, acum, la pierderea sprijinului politic de către Guvernul condus de Emil Boc, aş dori să îi mulţumesc pentru curajul cu care a împins reformele înainte, un prim ministru responsabil, care a suportat timp de aproape un an umilinţe şi din partea presei, şi din partea politicienilor, dar şi-a dus neabătut mandatul de om cinstit şi responsabil faţă de România. Curajul pe care l-a avut să îşi asume legislaţie căreia România îi era demult tributară, ca spre exemplu, Codul comercial, Codul penal, Legea pentru desfiinţarea agenţiilor guvernamentale aflate în excedent, care erau de fapt locuri pentru clientela politică, Legea Educaţiei, extrem de dificilă şi cu rolul de a moderniza sistemul de educaţie românesc, Legea salarizării, la fel, extrem de dificilă, care a lovit multe categorii de clientelă politică, în sfârşit, Legea pensiilor, o lege extrem de importantă, care avea ca obiectiv să stabilizeze sistemul de pensii românesc. Şi nu în ultimul rând, aş menţiona legislaţia în pregătire pe care Guvernul condus de Emil Boc o avea în atenţie şi în zona priorităţilor, şi aici mă refer la cele două Coduri, de procedură penală şi civilă, care sunt gata spre a fi asumate sau transmise Parlamentului, ca obiectiv major în vederea raportului pe Justiţie, care va avea loc în luna ianuarie. Deci, pentru curajul cu care a condus Guvernul, pentru măsurile pe care le-a luat, doresc să mulţumesc public premierului Emil Boc pentru efortul extraordinar pe care l-a făcut în această perioadă, un efort dedicat reformării României.

În ceea ce priveşte situaţia politică, ea a fost declanşată în urma unor calcule care vizau alegerile prezidenţiale. Eu cred că au fost calcule greşite, care nu au ţinut cont de interesul României, şi aici fac precizarea legată de decenţa cu care premierul Emil Boc a propus revocarea ministrului Administraţiei şi Internelor, fără să dea detalii cu privire la mizeria care se instalase în acest minister şi la conducerea lui din afara structurilor statului. Dar practic, demisia celor opt miniştri ai PSD a fost cea care a dat semnalul că lupta politică se mută de la interesul naţional în favoarea câştigării unor poziţii legate de alegerile prezidenţiale. Eu cred că partidele greşesc profund angajându-se într-o bătălie severă, care în niciun caz nu are ca obiectiv interesul naţional, ci interesele de partid.

În faţa realităţii pierderii sprijinului politic de către Guvernul condus de Emil Boc, am invitat partidele să începem procesul de consultare, aşa cum prevede Constituţia României, proces care începe astăzi la ora 17:00 şi se va termina în cursul serii, cel puţin într-o primă etapă. Pentru a nu fi confuzii, doresc să citez din Constituţia României două articole, şi anume: conform art. 85, alin. 1, art. 103, alin. 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, ori dacă nu există o astfel de majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Noi nu suntem în situaţia în care un partid are majoritate absolută în Parlament. Acesta este principalul mesaj al articolelor 85, alin. 1 şi art. 103, alin. 1 din Constituţie. În urma consultărilor, Preşedintele va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru. Desemnarea se face prin decret, iar candidatul desemnat are la dispoziţie zece zile pentru formarea echipei guvernamentale şi definitivarea programului de guvernare. Conform art. 103, alin. 2 din Constituţie, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Aş vrea să asigur orice analist, orice ziarist, orice cetăţean al României, în mod deosebit, că nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei.

Voi lua în consideraţie punctele de vedere ale partidelor, le voi analiza şi voi decide, aceasta fiind responsbilitatea Preşedintelui României. Obiectivul meu este să limităm la maxim perioada de criză politică, dacă acest lucru va fi posibil în relaţia cu partidele parlamentare. Eu am convingerea că dincolo de declaraţii sforăitoare, dincolo de intenţia de a obţine suport public prin declaraţii televizate, toţi trebuie să ne adresăm, atunci când este vorba de instalarea unui nou cabinet, Constituţiei. Vă mulţumesc mult, vă doresc o zi bună!”.

cuvinte-cheie: Basescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus