Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.10.2009

Contracandidat „iepure" pentru Lupu

Contracandidat „iepure

Liderul de la Kremlin încearcă să-l facă aliat pentru politica Rusiei în Republica Moldova pe liderul democrat, Marian Lupu, fugit din tabăra comuniştilor. Întrevederea dintre Medvedev şi Lupu nu a trecut neobservată comentatorilor politici de peste Prut şi de la Moscova, la fel şi refuzul primit de Vladimir Voronin.
 
Analistul Radu Vrabie de la Asociaţia pentru Politică Externă a declarat pentru Imedia că întrevederea dintre Dmitri Medvedev şi Marian Lupu era una previzibilă. În opinia sa, „liderul de la Kremlin trimite un semnal Partidului Comuniştilor că situaţia se schimbă în Republica Moldova, că Rusia este gata să iniţieze relaţii nu doar cu PCRM, ci şi cu alte partide de pe scena politică moldoveană".

„Rusia şi-a schimbat strategia faţă de statele din CSI. Ea deja nu mai mizează pe un singur actor politic pe care să-l susţină până la sfârşit, indiferent dacă pierde sau nu alegerile, ci preferă să lucreze cu actuala conducere. Această nouă strategie este o oportunitate pentru Republica Moldova ca să ridice la un nivel calitativ superior relaţiile cu Rusia", subliniază Vrabie.

Test pentru proeuropeni

Expertul independent Vlad Lupan, citat de Imedia, este de părere că întrevederea Lupu-Medvedev „este un semnal prin care Federaţia Rusă îşi arată susţinerea pe care o oferă Partidului Democrat pentru mesajele pozitive pe care acesta le-a promovat în legătură cu Moscova în campania electorală".

Lupan crede că  această întâlnire este, de fapt, una preliminară, în care părţile tatonează terenul, preşedintele Medvedev încercând să vadă cât de sincer este Marin Lupu în ceea ce priveşte relaţiile strategice cu Rusia şi dacă poate să-l susţină în continuare. „Cred că Moscova se gândeşte acum să mai diversifice sprijinul său şi către alte partide, bineînţeles lăsând în rezervă Partidul Comuniştilor pentru a se întoarce la această formaţiune dacă va fi nevoie", a mai spus Vlad Lupan.

Analistul este de părere că „această întrevedere, pe de o parte, este un semn de încurajare pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, în sensul în care una dintre componentele sale reuşeşte să atragă atenţia Federaţiei Ruse, iar, pe de altă parte, este şi un test prin care trece PD, AIE în general, în ceea ce priveşte relaţia sa cu Moscova".

Vladimir Voronin, refuzat

Publicaţia rusească „Kommersant" titra „Medvedev l-a ales pe preşedintele Moldovei". Cotidianul afirmă că după întâlnirea şefului statului rus cu liderul PDM, Marian Lupu, şansele acestuia din urmă de a deveni preşedintele Republicii Moldova au crescut simţitor.

„Întâlnirea liderului de la Kremlin cu deputatul Marian Lupu poate fi considerată una de o însemnătate deosebită, în condiţiile în care susţinătorilor candidatului Lupu le lipsesc opt voturi pentru a-l alege în funcţia de şef al statului", adaugă „Kommersant". Publicaţia a apreciat că „Medvedev a discutat cu Lupu ca şi cum acesta ar fi fost deja preşedintele Republicii Moldova".

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că întâlnirea lui Medvedev cu Lupu - care nu deţine în prezent nicio funcţie oficială la Chişinău - nu este neobişnuită, deoarece „preşedintele rus se întâlneşte des nu doar cu politicienii care au funcţii-cheie în stat, ci şi cu cei care au un rol deosebit în societate". „Kommersant" remarcă însă că printre aceştia nu s-a numărat şi liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin. „A existat o solicitare din partea lui Voronin, dar alegerea a fost alta", a declarat o sursă de la Kremlin, citată de ziarul rusesc.

Contracandidat „iepure" pentru Lupu

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) va propune un al doilea candidat la preşedinţia Republicii Moldova, dacă Partidul Comuniştilor (PCRM) nu va prezenta un contracandidat, dar liderii celor patru partide din AIE afirmă că Marian Lupu va fi cel susţinut de coaliţie, relatează ProTV Chişinău.

Cel de-al doilea candidat la funcţia de preşedinte al ţării, a cărui alegere urmează să aibă loc la 23 octombrie în Parlamentul Republicii Moldova, va fi numit doar pentru a respecta legislaţia, au precizat liderii coaliţiei aflată la putere. Marian Lupu, deputat şi lider al Partidului Democrat (PD), a declarat că în Constituţia moldoveană „nu este stipulat expres că este nevoie de doi candidaţi, dar există un aviz al Curţii Constituţionale care cere acest lucru".

Lupu a adăugat că nu s-a discutat încă cine va fi această persoană şi că urmează să aibă loc discuţii în acest sens.

Dezminţire

Deputatul comunist Iurie Muntean a dezminţit informaţiile publicate de presa rusă că fostul şef de stat moldovean, Vladimir Voronin, a solicitat o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, la summitul CSI care a avut loc la Chişinău. Muntean a adăugat că relaţiile PCRM cu liderii Rusiei se întreţin prin alte metode decât întâlniri bilaterale. (Adevarul)

cuvinte-cheie: Lupu | Medvedev

Comentarii (0)

 

Related news

Sus