Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.10.2009

Comitetul pentru Drepturile Omului de la Geneva va face publice recomandările sale pentru autorităţile de la Chişinău la 20 octombrie

Astăzi, 13 octombrie, şi mâine, la Geneva, în cadrul celei de-a 97-a sesiuni a Comitetului pentru Drepturile Omului al ONU, delegaţia Republicii Moldova va prezenta un raport privind situaţia respectării drepturilor omului în Moldova în ultimii 6 ani. Un raport de alternativă, va fi prezentat de către reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău şi potrivit acestuia, în Republica Moldova se atestă o situaţie şi mai gravă cât ţine de respectarea drepturilor omului, decât cea din anul 2002.

Cel puţin cinci dintre recomandările făcute autorităţilor de la Chişinău de către Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU încă în 2002, nu au fost realizate. Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, declară că în prezent continuă să fie nerespectate condiţiile de detenţie, condiţiile de înregistrare a organizaţiilor, inclusiv a celor religioase, modalitatea de administrare a justiţiei, dreptul la nediscriminare şi dreptul la libertate şi siguranţă.

Sergiu Ostaf spune că, nu ştie cine face parte din delegaţia moldovenească, dar presupune că raportul a fost elaborat de vechea guvernare iar noua guvernare nu a avut timp să-l modifice.

Responsabili de la Guvernul nu au oferit deocamdată detalii pe marginea acestui subiect.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că raportorii din partea delegaţiilor oficiale, obişnuiesc să enumere la Geneva doar succesele obţinute de guvernare, evitând să amintească despre nereuşite şi despre numeroasele cazuri de încălcare a drepturilor omului. Pentru a avea o imagine clară despre cum stau lucrurile, este prezentat raportul alternativ al societăţii civile.

Comitetul pentru Drepturile Omului de la Geneva va face publice recomandările sale pentru autorităţile de la Chişinău la 20 octombrie. Ultimul raport al Republicii Moldova privind respectarea drepturilor omului a fost audiat în anul 2002.

(RFI)

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus