Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.10.2009

Actualul mecanism de restituire a TVA îi descurajează pe exportatori

Actualul mecanism de restituire a TVA îi descurajează pe exportatori

Restituirea TVA, în loc să îi stimuleze financiar pe exportatori, nu face decât să creeze prejudicii materiale şi să inhibe orice elan în activitatea de export. Procedura de restituire a TVA este una anevoioasă şi discriminatorie, fiind create dificultăţi mod artificial. Ţinând cont de continuarea declinului în comerţul extern, este cel mai potrivit moment ca autorităţile să traducă în fapte promisiunile de susţinere a exportatorilor moldoveni. Este necesară reducerea termenului de restituire a TVA de la 45 de zile la 15 zile şi simplificarea procedurilor, deopotrivă cu reducerea restanţelor statului.

Acestea sunt principalele concluzii ale dezbaterii economice „Restituirea taxei pe valoare adăugată: analize şi soluţii”. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, marţi, 13 octombrie 2009.

Dezbaterea a debutat cu o prezentare a Corinei Gaibu, economist la IDIS „Viitorul”. Dnei constată că, în primele opt luni ale lui 2009, exportul de bunuri a scăzut cu 24,2%, în timp ce importurile, cu 38,3%. În aceste condiţii, restanţele statului la restituirea TVA afectează administrarea business-ului privat, subliniază Corina Gaibu: „Din această cauză, companiile sunt nevoite să apeleze la creditare, proces dificil şi scump în Republica Moldova. Mai mult, costul producţiei creşte proporţional cu cel al finanţării. Asta în timp ce produsele autohtone devin necompetitive pe pieţele externe, unde sunt supuse imediat taxării, din momentul trecerii vămii”.

Corina Gaibu accentuează că printre companiile faţă de care statul are cele mai mari datorii la restituirea TVA, se regăsesc cele cu capital străin: „Ce investitor va mai fi interesat de ţara noastră, dacă este tratat în asemenea mod, nemaivorbind că termenul de 45 de zile este exagerat? În realitate, e vorba de trei luni.”

Percepţia restituirii TVA în calitate de cheltuială în plus pentru stat este una greşită din start, este de părere Corina Gaibu: „Acesta nu este nimic altceva decât un impozit indirect. Nu este decât o acţiune de rambursare a banilor deja încasaţi de la companiile private. Or, la momentul de faţă asistăm la o luptă dintre organele de stat şi companiile private, în care ultimele trebuie mereu să demonstreze că nu sunt infractori”.

Procedura de restituire a TVA, potrivit căreia companiile sunt separate pe criterii de credibilitate, este una discriminatorie, consideră Corina Gaibu, economist la IDIS „Viitorul”. O modalitate de a-i trata pe agenţii economici în mod egal este principiul FIFO, adică primul intrat-primul ieşit, sugerează autorul.

Majoritatea agenţilor economici chestionaţi de IDIS „Viitorul” au menţionat suprapunerile şi dublările de informaţie în lista de documente solicitate. O altă dificultate se referă la rigorile exagerate ale inspectorilor. „Controlul fiscal se soldează adesea cu aplicări de amenzi. În consecinţă, agentul economic, cunoscând riscul unor amenzi potenţiale, nu mai consideră recuperarea TVA atât de atractivă ca facilitate.”, explică Corina Gaibu.

Pentru a simplifica procedura de restituire a TVA, Corina Gaibu recomandă implementarea verificării electronice a informaţiei necesare. O altă propunere este reducerea termenului de restituire TVA de la 45 de zile la 15 zile. Pentru a-i compensa pe agenţii economici faţă de care statul are datorii, autorul sugerează  calcularea unor penalităţi în mărime de 120 procente din rata de refinanţare a Băncii Naţionale a Moldovei stabilită pentru ziua apariţiei ei. Asta pentru a demonstra că restituirea TVA este o destinaţie prioritară pentru resursele bugetare.

Evenimentul a întrunit 30 de participanţi, care s-au pronunţat la rândul lor pe marginea mecanismului actual de restituire a TVA:

„Optimizarea restituirii TVA este una din priorităţile noastre curente. Noi, pe lângă faptul că recunoaştem existenţa acestei constrângeri, am plasat în agenda noastră soluţionarea ei. Propunerile anunţate azi vor fi luate în consideraţie, unele dintre ele îşi vor găsi reflectare la modificarea Codului Fiscal. Sunt sigur că mediul de afaceri se află în aşteptarea acestor modificări şi a angajamentului statului faţă de agenţii economici. Noi ştim situaţia când exportatorii sunt cei mai dezavantajaţi. TVA nu este o pomană a Guvernului, ci o obligaţie, fiindcă, la urma urmelor, agenţii economici au achitat TVA   şi au creditat astfel bugetul pentru o perioadă oarecare de timp, pentru că ciclul de producere este destul de mare pentru produsele de export, 45-60 de zile.” (Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc)

„Trebuie să conştientizăm toţi faptul că problema restituirii TVA nu este una simplă. Menţionez că acest impozit indirect este un pilon foarte important. Trebuie să optimizăm într-adevăr administrarea TVA. Soluţiile le putem găsi împreună, cu participarea agenţilor economici şi centrelor intelectuale. Se înţelege că nu sunt de acord cu situaţia când agentul economic, după o verificare destul de masivă, trebuie să aştepte nu 45 de zile, potrivit legislaţiei, dar, cu regret, câteva luni.” (Procopii Duca, Şef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat)

„Restituirea TVA a fost întotdeauna o problemă foarte dureroasă pentru agenţii economici. În mai a fost publicat un raport al Curţii de Conturi, care anunţa încălcări foarte grave, în unele cazuri fiind vorba de sume enorme, de milioane. Postura agenţilor economici faţă de cea de organele de control este de vinovat, fiind aplicată prezumţia vinovăţiei, şi nu invers.” (Raisa Bejan, Director executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr)

„Din partea companiei noastre, au fost depuse efectiv la Inspectoratul Fiscal de Stat 34 de milioane spre restituire, dintre care am primit 1,5 milioane doar. Acestea sunt nişte cifre îngrozitoare. Noi propunem noului Guvern investit să fie trecute obligaţiile fiscale în contul obligaţiilor de import. Trebuie de facilitat procesul de cesiune între agenţii economici. Trebuie impuse penalităţi şi statului, dacă se întârzie cu restituirea, pentru cu suntem liberi în drept şi egali în faţa legii.” (Alexandru Ceban, Analist financiar la Sudzucker Moldova)

„De multe ori, funcţionarii de stat îşi permit de sine stătător să ceară acte care nu sunt incluse în Regulamentul de restituire a TVA. La înaintarea cererii de restituire a TVA, ni se spune: nu primim, noi am planificat anul acesta control la voi, o să venim când ne eliberăm de alte responsabilităţi. Dacă insistăm să ne înregistreze cererea, o înregistrează, cerând documente neprevăzute de Regulament. Propun ca procesatorii să beneficieze de o vacanţă la achitarea de TVA între 60 şi 90 de zile, cu elaborarea unui mecanism de evidenţă. Asta i-ar atrage pe investitorii străini nu doar în Zonele Economice Libere.” (Veaceslav Şutchevici, Director al ICS ICATEX PRO SRL)

cuvinte-cheie: restituire | TVA

Comentarii (0)

 

Related news

Sus