Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2009

Dinu Armaşu: R. Moldova nu a reuşit până acum să se plaseze pe un loc de frunte în atragerea investiţiilor

Dinu Armaşu: R. Moldova nu a reuşit până acum să se plaseze pe un loc de frunte în atragerea investiţiilor

Convorbire cu Dinu Armaşu, director executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova.

Mai multe investiţii directe în economie - este ceea ce îşi propune să reuşească noul guvern pentru relansarea activităţii economice. Este numai unul din intrumentele ce le au la îndemînă autorităţile, care promit să intervină mai puţin în activitatea antreprenorilor şi să le uşureze povara fiscală. Invitatul Europei Libere este directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova, Dinu Armaşu.

Radu Benea
: Dle Armaşu, suntem în plină criză economică. Nu e paradoxal să vorbim despre creşterea investiţiilor, atunci cînd falimentează întreprinderi şi creşte şomajul?

Dinu Armaşu
: Şi da şi nu. Sigur că, criza financiară a afectat fluxul de investiţii străine din Moldova dar şi nu numai din Moldova. Cu toate acestea, având structura costurilor pe care noi le avem, unul dintre micile motive care îi mai atrage pe investitorii străini sunt salariile şi personalul cât de cât pregătit şi apt de a învăţa repede. Ar fi poate şi o oportunitate. Chiar am observat unele semnale de la companiile care există aici că doresc să-şi extindă activitatea.

Radu Benea:Un nou guvern ce anunţă politici liberale probabil e un semnal bun pentru investitori, inclusiv cei privaţi, dar nu suficient...

Dinu Armaşu
:  Desigur că, nu este suficient. Ştiţi, afacerile cu politica nu prea sunt paralele în acest sens şi orice schimbare de guvern până la urmă este o instabilitate şi nu este factorul cel mai pozitiv pentru investiţii străine. Dar avem semnale de la Guvern pentru liberalizarea economiei, ceea ce este apreciat mult de investitorii străini.

Radu Benea: Dle Armaşu, pînă să ajungă investiţiile străine private în Moldova, există promisiuni ale donatorilor externi de finanţări în infrastructură în valoare de sute de milioane de dolari. Republica Moldova are suficientă capacitate de absorbţie pentru sume atît de importante?

Dinu Armaşu:  O barieră în calea investiţiilor străine este infrastructura de proastă calitate de care dispunem. Acest lucru, în mare parte, nu le permite investitorilor străini să vină. Da, capacitatea de absorbţie ar fi o problemă aici - nu există suficienţi întreprinzători ca organizatori ai unor tendere internaţionale  S-ar putea atrage şi aici, şi prin acest intermediu, investitori străini privaţi, prin crearea unor parteneriate publice private şi pentru a reconstrui inclusiv şi infrastructura.

Valeria Viţu: Dar, cu 2-3 ani în urmă, a existat o conjunctură regională favorabilă creşterii investiţiilor, totuşi R. Moldova a fost printre ultimele ţări în regiune la acest capitol. Acum cînd conjunctura este mult mai proastă, de ce Moldova ar avea mai mult succes?

Dinu Armaşu:  Sperăm doar în viziunea clară a autorităţilor şi până la urmă ei trebuie să se apuce să vâneze investitorii.

Radu Benea: Şi R. Moldova are domenii atrăgătoare pentru investitori străini, în condiţiile de astăzi?

Dinu Armaşu:  Nu aş spune. De fapt, este deschisă pentru orice fel de investiţii dar trebuie să prezentăm ceva şi să-i atragem.

Radu Benea
: În paralel, Guvernul şi-a anunţat intenţia să reducă intervenţiile administrative şi chiar să reducă povara fiscală pentru mediul de afaceri şi mediul investiţional. Cât de realistă este această intenţie de scădere a poverii fiscale? Nu înseamnă asta venituri mai puţine la buget, ceea ce n-o să placă nici creditorilor străini, în particular FMI sau este un obiectiv de lungă durată? Ce părere aveţi?

Dinu Armaşu
:  De fapt, şi astăzi avem cota zero la impozitul pe venit reinvestit.  Însă, ar fi loc pentru a reduce cheltuielile de a administra impozitul. Probabil că, acesta nu este punctul forte de a atrage investitorii străini, însă, în scăderea implicării statului în economie şi a dirijării excesive a proceselor economice, acesta este unul dintre singurele motive care poate să plaseze Moldova ca o ţară cheie în atragerea investiţiilor din regiune, dacă reuşim să facem un mediu de business atractiv şi uşor de gestionat.
        
 Radu Benea: Pe locuri de frunte... Dle Armaşu, credeţi că Moldova este sustenabilă economic, pentru că unii experţi, inclusiv experţi străini, spun că economia moldoveană seamănă mai mult cu o întreprindere falită, care în lipsa unor priorităţi, eventual puţine dar foarte clare, continuă să funcţioneze în pierdere. Dvs ce părere aveţi despre asemenea aprecieri?

Dinu Armaşu: Probabil că, este mai mult de discutat unde ne aflăm şi de unde ne-am pornit. Important este să ştim unde vrem să ajungem. Investiţiile străine directe, de fapt, înseamnă locuri de muncă mai bine plătite decât cele care sunt astăzi şi un mediu de concurenţă sănătos, un transfer de tehnologii. Asta dorim să ne obţinem. R. Moldova nu a reuşit până acum să se plaseze pe un loc de frunte în atragerea investiţiilor în regiune dar suntem, de fapt, pe ultimul loc în investiţii directe pe cap de locuitor şi în acest sens este necesar de a atrage investiţii. (Europa Liberă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus