Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-10-09/soarta-creditului-rusesc-discutata-la-chishinau-12362.html
Data: Oct 9, 2009 (16:50)

Soarta creditului rusesc discutată la Chişinău

În cadrul întrevederilor cu premierul Vladimir Filat, prim-vicepremierii ruşi
Igor Şuvalov şi Alexei Kudrin au dat asigurări că Rusia este disponibilă să acorde creditul de 500 mil. dolari SUA, promis guvernării comuniste.
 
În special, Igor Şuvalov a reconfirmat disponibilitatea Federaţiei Ruse de a acorda acest credit Republicii Moldova. „Urmează să precizăm ulterior condiţiile şi volumul concret al respectivului ajutor", a menţionat Prim-viceprim-ministrul rus. Oficialul a comunicat că acest credit ar putea fi mai mic decît suma de 500 mln. dolari SUA, anunţată anterior.

Vladimir Filat a menţionat că este important să se meargă pînă la capăt în procesul de acordare a ajutorului promis de către Federaţia Rusă Republicii Moldova. „Este un suport pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei, nu pentru fosta sau actuala guvernare", a precizat Primul-ministru.

Vladimir Filat a menţionat că Republica Moldova este deschisă pentru investiţiile ruse şi a declarat că o prioritate a noului Guvern este crearea unui mediu de afaceri atractiv. Prim-ministrul a pledat pentru organizarea în viitorul apropiat a unui forum economic la Chişinău.

În acelaşi timp, Alexei Cudrin a precizat că procedurile privind acordarea sumei respective Moldovei au fost sistate anterior la solicitarea fostei conduceri a Republicii Moldova. „Noi nu abordăm astfel de probleme pe criterii politice, ci ne conducem strict de considerente economice", a spus Alexei Cudrin.  

Vladimir Filat şi Alexei Cudrin au convenit asupra reluării negocierilor pe marginea acestui credit în viitorul apropiat, urmînd ca persoanele abilitate să  stabilească condiţiile şi aspectele tehnice.