Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.10.2009

La scrutinul prezidenţial pot vota toţi românii din străinătate, inclusiv turiştii, informează MAE

La alegerile prezidenţiale din 2009 poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate, care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătata, aşadar, pot vota şi turiştii, informează vineri Ministerul român de Externe.

MAE atrage însă atenţia că, pentru a vota, cetăţenii români au nevoie de acte de identitate valabile. "Recomandăm tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile reprezentanţelor diplomatice, pentru a obţine actele de identitate valabile", atrage atenţia MAE.

Conform legii pentru alegerile prezidenţiale în străinătate se poate vota şi în baza titlului de călătorie, precizează MAE.

Ministerul de Externe nu a făcut deocamdată public numărul secţiilor de votare organizate în străinătate pentru cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

În anii trecuţi, emigranţii români s-au plâns că erau nevoiţi să parcurgă distanţe imense pentru a putea vota. Astfel, la alegerile europarlamentare din 7 mai 2009, MAE a organizat 184 de secţii de votare, la prezidenţiale din 2004 fuseseră organizate142 de secţii de votare în străinătate, la referendumul de la 19 mai 2007 -176,  la europarlamentarele din 25 noiembrie 2007 - 181, iar la alegerile paralamentare din 30 noiembrie 2008 - 221.

Pe de altă parte, senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat vineri că a intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora ar exista tentative de fraudare a alegerilor şi că premierul Emil Boc ar fi cerut dublarea secţiilor de votare din străinătate, care să fie conduse de oameni apropiaţi PDL, şi nu de diplomaţi.

El a precizat că primul ministru ar fi solicitat săptămâna trecută "creşterea numărului secţiior de votare la 400, adică practic mai mult decât dublarea numărului celor care au funcţionat la ultimile alegeri europarlamentare".

"Este vorba de o creştere de la 190 la peste 400, dintre care cele mai multe în Italia, Spania şi Republica Moldova. În Spania creştere de 10 ori a secţiilor de votare, de la 9 la 90, de şase ori în Italia, de la 16 la 90, şi o creştere de asemenea consistentă în Republica Moldova - 25 de secţii de votare, faţă de doar 4 câte au funcţionat ultima oară", a afirmat senatorul PSD. Corlăţean a spus că ambasada din Spania ar fi solicitat suplimentarea cu 30 de secţii de votare, iar cea din Italia 40 de secţii de votare, sub condiţia că ar avea suficient de mult timp pentru organizarea lor şi vor fi resurse financiare şi umane.

Corlăţean a mai spus că-l va chema săptămâna viitoare pe ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, la audieri în Comisia de politică externă, precum şi pe secretarul de stat, Eugen Tomac. Senatorul PSD a precizat că declaraţia sa reprezintă un avertisment pentru premierul Boc, dar şi un apel pentru corpul MAE de a nu se implica într-o astfel de acţiune de fraudare a alegerilor din 22 noiembrie şi să se împotrivească în Guvern unei aprobări a suplimentării secţiilor de votare.

Ministerul Afacerilor Externe a inaugurat vineri o secţiune destinată alegerilor prezidenţiale pe site-ul MAE, care va fi actualizată cu materiale informative legate de desfăşurarea scrutinului în străinătate.

Secţiunea "Alegeri prezidenţiale 2009" poate fi accesată deja pe pagina de internet a MAE: . În cadrul secţiunii, sunt prezentate informaţii referitoare la atribuţiile MAE în cadrul alegerilor, legislaţia aferentă scrutinului pentru preşedintele României, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, care se află în derulare, precum şi alte elemente utile pentru alegătorul din străinătate. Pagina va fi actualizată progresiv pe măsură ce vor fi disponibile informaţii noi, precizează MAE. (NewsIn).
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus