Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2009

Vineri, Chişinăul găzduieşte summitul şefilor de stat ai CSI

Vineri, Chişinăul  găzduieşte summitul şefilor de stat ai  CSI

Summitul CSI continuă vineri, 9 octombrie, cu întrunirea şefilor de stat, însă nu toţi preşedinţii vor ajunge la Chişinău.

 

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmonov, nu va participa la summit pentru că are o agendă încărcată. Presa rusă scrie că de la întrunire vor lipsi şi preşedinţii Kazahstanului şi Turkmenistanului. Kazahstanul şi Tadjikistanul vor fi reprezentaţi la nivelul premierilor, Turkmenistanul – la nivelul vicepremierului, iar Uzbekistanul – la nivel de ambassador.

Lipsa liderilor Kazahstanului, Turkmenistanului, Tadjikistanului şi Uzbekistanului de la summitul CSI de la Chişinău, din 9 octombrie, ar putea marca sfârşitul organizaţiei regionale, consideră experţii ruşi.

În lipsa liderilor Asiei Centrale, la reuniunea de la Chişinău, Rusia va prelua conducera organizaţiei pentru anul 2010.

Conform programului summitului, şefii de stat din CSI, reuniunea şefilor de stat ai CSI va începe l 1.00 şi se va încheia la 14.30, când preşedintele Mihai Ghimpu şi Serghei Lebedev, preşedintele Comitetului Executiv CSI, vor susţine o conferinţă de presă. La finele summitului, reprezentanţii delegaţiilor internaţionale vor asista la concertul Orchestrei Simfonice de Tineret a CSI.

În cadrul summitului preşedintele interimar Mihai Ghimpu va avea întrevederi bilaterale cu preşedinţii Ucrainei, Rusiei, Kîrgîzstanului şi Belarusului. După întrevederi nu vor fi făcute declaratţii de presă. Se peconizează că sâmbătă, 10 octombrie, preşedintele Mihai Ghimpu va susţine o conferinţă de presă la Palatul Republicii, în care va anunţa despre rezultatele întrevederilor.

Totodată, şi premierul moldovean Vlad Filat va avea o întrvedere cu preşedintele rus.

De asemenea, candidatul la funcţia de preşedinte a Republicii Moldova Marian Lupu  va avea vineri o întrevedere cu preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev. Cei doi preşedinţi nu vor face declaraţii de presă.

CSI reuneşte Azebaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus