Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2009

Republica Moldova rămâne în CSI

În capitala Republicii Moldova, Chişinău, are loc summit-ul Comunităţii Statelor Independente. Prima zi a debutat cu reuniunea Miniştrilor de Externe din cadrul celor 11 state membre ale comunităţii. Pentru vineri a fost programată reuniunea şefilor de stat din CSI.

„Nu există nici un fel de contradicţii între intenţiile de integrare europeană a Republicii Moldova şi statutul de ţară membră în Comunitatea Statelor Independente". Iată ce a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, la un briefing comun cu secretarul executiv al CSI, Serghei Lebedev. Republica Moldova şi-a ales drept prioritate integrarea europeană, asta nu înseamnă însă că va renunţa la legăturile de cooperare reciproc avantajoase cu statele CSI atât în plan bilateral, cât şi multilateral, a menţionat Leancă.

Întrebaţi de jurnalişti dacă au discutat despre reglementarea conflictului transnistrean, cei doi au dat un răspuns infirmativ. Lebedev a adăugat însă că la reuniunea miniştrilor de externe s-a convenit ca şefii diplomaţiilor din cadrul CSI să acorde sprijin în vederea rezolvării conflictelor din Nagorno-Karabakh şi Transnistria.

Vineri la Chişinău începe reuniunea Consiliului Şefilor de State din CSI. Şi-a anunţat participarea şi preşedintele rus, Dmitrii Medvedev. Deocamdată nu este clar dacă acesta se va întâlni separat cu preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu.

Presa de la Moscova a scris că Kremlinul este nemulţumit de unele declaraţii ale noii guvernări de la Chişinău, declaraţii legate de aderarea ţării la NATO şi de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republici Moldova. (RFI)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus