Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2009

Valeriu Zubco - noul procuror general

Parlamentul l-a ales, miercuri, pe Valeriu Zubco, cu 53 de voturi, în calitate de Procuror General al Republicii Moldova. În aceeaşi zi, noul procuror general a depus jurmântul în faţa deputaţilor.

Valeriu Zubco are 44 de ani, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Ex-lege", este avocat, doctor în drept, conferenţiar universitar. Din 2000 şi până în prezent este conducător ştiinţific la catedra „Drept public" Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. A fost consilier al pretorului de Buiucani, în perioada 1993-1996. Este membru al Consiliului ştiinţific-consultativ pe lângă Curtea Constituţională şi Curtea Supremă de Justiţie.

"În Procuratură trebuie să activeze persoane competente, depolitizate şi care să se conducă doar de lege", a declarat Valeriu Zubco. "Voi promova legea, egalitatea în drepturi şi mă voi conduce de legislaţia Republicii Moldova. Procuratura Generală nu va executa comenzi politice", a spus noul procuror general, întrebat de deputaţii comunişti dacă este sau nu afiliat politic.

Unul dintre liderii comuniştilor, Victor Stepaniuc, i-a urat lui Zubco "să nu facă ceea ce au făcut alţi procurori până în prezent" şi să fie cu adevărat un procuror al Republicii Moldova şi nu al preşedintelui Parlamentului sau al primului-ministru, adică al actualei Alianţe. Replica a trezit rumori şi zâmbete în sală, fiind cunoscut faptul că timp de opt ani Procuratura şi-a făcut o imagine de instrument politic al comuniştilor.

Fostul procuror general, Valeriu Gurbulea, şi-a prezentat demisia din proprie iniţiativă.

cuvinte-cheie: procuror general

Comentarii (0)

 

Sus