Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2009

UE aşteaptă un acord FMI-Chişinău pentru a aloca asistenţă macroeconomică Republicii Moldova

Un pachet "destul de substanţial" de asistenţă macroeconomică a UE ar putea fi alocat R.Moldova dacă Guvernul de la Chişinău şi FMI încheie un acord, a spus marţi un oficial al Comisiei Europene la discuţiile avute de preşedintele interimar Mihai Ghimpu cu europarlamentarii din delegaţia UE-Moldova.

" Suntem foarte interesaţi să contribuim la succesul dialogului politic din R. Moldova şi căutăm soluţii pentru a ajuta noul guvern de la Chişinău", a spus reprezentantul Comisiei Europene care a participat la şedinţa delegaţiei UE-Moldova din Parlamentul European.

Un ajutor macroeconomic "destul de substanţial" ar putea fi deblocat de UE pentru a ajuta Republica Moldova să-şi acopere deficitul bugetar şi să introducă reforme ce implică şi costuri sociale, a spus el.

"Însă pentru a putea lansa procedura, avem nevoie de semne tangibile că FMI poate ajunge rapid la un acord cu Guvernul moldovean în ceea ce priveşte un program de finanţare şi în baza căruia vom coopera şi noi", a precizat oficialul CE.

El a adăugat că această precondiţie a fost aplicată şi altor ţări care au contractat un ajutor extern din partea FMI şi UE.

Executivul european ajută deja guvernul de la Chişinău cu experţi CE, doi lucrând deja în cadrul Ministerului de Finanţe, la solicitarea noilor autorităţi moldovene. "Mai mulţi consilieri vor fi trimişi şi în alte ministere-cheie, pentru a ajuta guvernul în eforturile de reformă", a spus el.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a subliniat nevoia de a primi un ajutor extern pentru a reuşi în reformarea ţării dintr-o dictatură într-un stat democratic.

"Partidul Comuniştilor ne-a lăsat moştenire un stat fără economie, cu o datorie de un miliard de euro", a spus Ghimpu.

El a făcut referire la prima guvernare democrată din anii '90 care a fost la scurt timp înlăturată de comunişti. "Acum avem a doua şansă, dar am pierdut 20 de ani. Alianţa pentru Integrare Europeană conştientizează foarte bine acest lucru, dar fără asistenţă din afară ne va fi foarte greu", a pledat el.

Ghimpu a făcut apel şi la investitorii UE pe care i-a invitat să vină în ţara sa, precizând că deja guvernul a iniţiat legi de demonopolizare a economiei - un prim pas fiind deja făcut în ceea ce priveşte firmele exportatoare de vin.

Europarlamentarul român Monica Macovei, preşedinta delegaţiei UE-Moldova, a subliniat nevoia de reforme pentru "orice ţară candidată UE sau care aspiră să devină la un moment dat membră a UE". Ea a spus că din experienţa statelor care au trecut prin tranziţia dureroasă de la comunism la democraţie trebuie avut în vedere că "vor fi tot timpul forţe care se opun reformelor".

În ceea ce priveşte violenţele de stradă de după alegerile din aprilie, precum şi cazurile de tortură şi bătăi în arestul poliţiei, Macovei a subliniat nevoia ca noul guvern să continue anchetele penale, chiar dacă ajunge la o înţelegere amiabilă cu reclamanţii care vor să dea în judecată statul moldovean la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Preşedintele interimar a replicat că AIE este prima interesată de aflarea adevărului, pentru că şi membrii săi au fost victime ale abuzurilor serviciilor secrete şi poliţiei molodvene, precizând că va fi formată o comisie de anchetă din care vor face parte şi reprezentanţi ai Parlamentului European, ONU, Consiliului Europei, precum şi parlamentari din toate partidele moldovene, inclusiv cel comunist.

Interpelat de o eurodeputată letonă care a atras atenţia că problema economică nu trebuie pusă în prim-plan în detrimentul drepturilor omului, Ghimpu a spus că niciodată nu va pune drepturile şi libertăţile omului pe locul doi, ci că acestea vor merge în paralel. NewsIn

cuvinte-cheie: Ghimpu | FMI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus