Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2009

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova va avea loc la 23 octombrie

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova va avea loc la 23 octombrie

La 23  octombrie deputaţii vor încerca să aleagă şeful statului. Data alegerii preşedintelui a fost stabilită de către majoritatea parlamentară în cadrul şedinţei Parlamentului de miercuri, 7 octombrie.

În aceeaşi şedinţă Parlamentul a instituit comisia specială pentru organizarea alegerii şefului statului. Din aceasta vor face parte trei deputaţi ai PCRM şi câte unul de la celelalte patru partide: Igor Vitiuc, Iurie Muntean şi Vasili Şova (PCRM), Vitalie Nagacevschi (PLDM), Valeriu Nemerenco (PL), Viorel Băieşu (PDM) şi Ion Pleşca (AMN).

Comisia va recepţiona propunerile de desemnare a candidaturilor, va verifica corespunderea acestora cu funcţia dată. De asemenea, va stabili modelul şi textul buletinului de vot, va asigura procedura de votare şi va totaliza rezultatele.

Alegerile preşedintelui Moldovei urmează să aibă loc până la 11 noiembrie 2009. Potrivit Constituţiei, alegerile noului preşedinte al Republicii Moldova se desfăşoară în termen de 2 luni din data anunţării vacanţei postului de şef al statului.
 
Funcţia de şef de stat a fost declarată vacantă la 11 septembrie 2009, după ce preşedintele Vladimir Voronin a depus o cerere de demisie.

Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea coaliţiei parlamentare - Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), care are 53 de mandate în legislativ, este preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. Fracţiunea PCRM, cu 48 de mandate, a declarat în repetate rânduri că nu va vota vreo candidatură din partea AIE.

Preşedintele Republicii Moldova se allege prin vot secret cu 61 de voturi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus