Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.10.2009

Redresarea economică a Moldovei depinde de Acordul cu FMI și stabilitatea politică. Europa Liberă.

Redresarea economică a Moldovei depinde de Acordul cu FMI și stabilitatea politică. Europa Liberă.

Interviu realizat de Europa Liberă  cu Ann-Louise Hagger, expert „Economist Intelligence Unit", Londra.

Un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi stabilitate politică în urma alegerii unui nou preşedinte. Acestea ar fi condiţiile principale pentru redresarea economiei Moldovei, în opinia lui Ann-Louise Hagger, expert de ţară pentru Moldova la Economist Intelligence Unit. La începutul interviului pe care ni l-a acordat prin telefon experta londoneză, am întrebat-o care este de fapt starea economiei moldovene, despre care foştii guvernanţi spuneau că nu e aşa de gravă, iar actualii lideri spun că e foarte gravă, mai ales din cauza fostei guvernări.

Ann-Louise Hagger: Economia Moldovei, ca şi economiile altor ţări din regiune, suferă mult anul acesta, mai ales din cauza tendinţei negative din principalele pieţe de desfacere şi din cauza situaţiei economice a ţărilor unde se află muncitori moldoveni. Care este vina guvernării anterioare? Eu cred că principalul factor al crizei a fost declinul extern, dar un anume rol îl joacă şi incertitudinea fiscală de anul acesta. Bugetul a cam scăpat de sub control, începînd din aprilie.

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că dacă neglijăm factorii externi şi circumstanţele speciale de anul acesta, se poate spune că economia moldoveană avea o temelie sănătoasă?

Ann-Louise Hagger: Privind spre alte ţări din regiune, se poate spune că autorităţile moldovene n-au făcut reformele aşa de rapid cum ar fi putut. Ştiţi probabil că există un raport recent al Băncii Mondiale în care se spune că au existat unele programe bune de schimbare a climatului de afaceri, dar cred că în linii mari se poate spune că e nevoie de noi progrese pentru a face economia moldoveană mai atrăgătoare pentru investitorii străini, mai ales în actualul climat internaţional, marcat de declin... Acum este chiar mai important decât în trecut ca climatul de afaceri din Moldova să fie mai atrăgător.

EL: Noul guvern a demarat tratative cu FMI pentru un împrumut. La ce trebuie să se aştepte moldoveanul de rând?

Ann-Louise Hagger: E greu să anticipăm condiţiile împrumutului în acest moment. Misiunea FMI ar trebui să vină la Chişinău la mijlocul lunii octombrie. Cred că principala îngrijorare este starea bugetului. Deficitul s-a adâncit foarte rapid anul acesta şi autorităţile vor trebui să facă ceva în acest domeniu. Problema a fost că volumul încasărilor la buget, prevăzut în proiect, nu a fost unul prea realist. Guvernul anterior se aştepta ca economia să crească, dar de fapt ea pare să se contracte, şi încă destul de mult. Noul guvern va trebui să prezinte un proiect de buget mai realist pentru anul viitor, un proiect în care cheltuielile să reflecte mai bine încasările.

EL: Credeţi că în acest moment Moldova nu se poate descurca fără bani din exterior?

Ann-Louise Hagger: Cred că este cu adevărat important să primească ajutor din exterior, începînd cu Fondul Monetar Internaţional. Iar FMI este important, pentru că poate deschide calea spre alte împrumuturi din străinătate. Cred că Banca Mondială a promis să ajute Moldova, iar UE a spus şi ea că dacă va exista un acord cu FMI, va contribui cu fonduri proprii. Deci acordul cu FMI este important pentru recâştigarea încrederii şi pentru deblocarea altor ajutoare externe.

EL: Rusia a oferit şi ea ajutor Moldovei, încă din primăvară. De atunci s-a auzit însă că Moscova ar putea ajuta Chişinăul împreună cu alţi creditori externi. Este realistă această idee? A mai participat Rusia la asemenea proiecte comune?

Ann-Louise Hagger: Împrumutul de la Rusia a fost discutat de fostul guvern şi nu este limpede care este situaţia lui în prezent. Cred că noul guvern a spus că nu exclude un ajutor din partea Rusiei, dar eu cred că ar prefera mai degrabă sprijin de la UE. Situaţia împrumutului rusesc nu este limpede.

EL: Noua guvernare de la Chişinău se confruntă cu un obstacol politic major, anume alegerea noului preşedinte. Toată lumea spune că fără stabilitate politică nu va fi progres economic. Credeţi că deputaţii comunişti sunt şi ei gata să accepte acest lucru?

Ann-Louise Hagger: Nici în această privinţă perspectiva nu este foarte limpede. Cred că există o şansă ca măcar o parte din comunişti să sprijine noul guvern, să voteze candidatul la preşedinţie, cum spuneaţi, de dragul stabilităţii politice. Sau măcar pentru că dacă vor fi noi alegeri parlamentare, comuniştii ar putea obţine mai puţine mandate decât la ultimul scrutin. (Europa Liberă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus