Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
06.10.2009

Moldova a pierdut la CEDO trei dosare în valoare de peste 6 mii de euro

La 6 octombrie 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea) a pronunţat hotărârile pe margine cazurilor  Deservire SRL c. Moldovei, Petru Roşca c. Moldovei şi Godorozea c. Moldovei. Valoarea totală a despăgubirilor este de 6 mii 630 euro.

Curtea a stabilit că faţă de compania Deservire SRL a fost înălcat dreptul la un process echitabil şi la protecţia proprietăţii. CEDO a stabilit adhitarea unei despăgubiri morală în valoare de 500 euro şi a 1000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

În cazul Petru Roşca contra Moldovei, Curtea a stabilit încălcarea articolului 3 al CEDO – interzicerea torturii, şi art. 6 § 1 CEDO - dreptul la un proces echitabil. Curtea a acordat reclamantului 2,5 mii euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1 mie euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

În cauza Godorozea c. Moldovei, reclamanta, Maria Guduruzea, a invocat violarea art. 6 § 1 CEDO (dreptul la un proces echitabil) pe motiv că Curtea Supremă de Justiţie a adoptat o hotărâre în absenţa sa.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 6 § 1 CEDO şi a acordat reclamantei 1 mie de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 530 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

cuvinte-cheie: CEDO

Comentarii (0)

 

Related news

Sus