Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.10.2009

Mihai Ghimpu: Primul tur al alegerilor preşedintelui va fi pe data de 23 octombrie

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, se arată convins, într-un interviu RFI, că Alianţa pentru Integrare Europeană va reuşi să desemneze un preşedinte, chiar dacă actualei puteri de la Chişinău îi lipsesc în continuare cele opt voturi necesare alegerii  unui şef de stat.

Aflat într-o vizită la Bruxelles, liderul de la Chişinău spune că Republica Moldova nu poate depăşi criza economică fără ajutorul UE.

În ceea ce priveşte relaţia cu România, Mihai Ghimpu crede că actuala criză politică de la Bucureşti nu va afecta legătura cu Chişinăul.

Citiţi mai jos interviul integral:

Rep: Ce aşteaptă acum Republica Moldova concret din partea UE?

O susţinere în plan politic şi financiar deoarece avem nevoie de acest ajutor. În plan politic este vorba despre aderarea noastră la UE dar acum cea mai gravă problema cu care ne confruntăm este criza social-economică şi avem nevoie de susţinere financiară şi vreau să obţin această susţinere întrucât şansa oferită nouă a doua oară, dacă va fi ratată ne va îndepărta cu mult... şi nu trebuie să pierdem. În afară de acest aspect, noi nu suntem capabili să depăşim de unii singuri această criză. Comuniştii au guvernat în stilul lor, avem acum un deficit bugetar de opt miliarde. Dar cel mai important este pentru noi anume sustinerea aceasta, noi ne-am asumat chiar prin denumirea Alianţei, suntem Alianţa pentru Integrare Europeană şi vrem să se apropie această zi pentru cetăţenii Republicii Moldova.

 

Rep: Ce aşteptaţi din partea României?

MG: Din partea României aşteptăm acea susţinere pe care am avut-o permanent. N-am simţit niciodată că România este departe de noi, ba din contra dacă luăm susţinerea pentru aderare în pachetul Balcanii de vest, venită din partea Romaniei şi nu din partea conducerii republicii, care a fost până acum la noi. România a fost, este şi va fi permanent alături de noi ca şi noi alături de România. Oricum suntem români, ceea ce s-a întâmplat e un trecut tragic, dureros al nostru, dar suntem două state dar avem aceeaşi limbă, aceeaşi identitate şi eu cred că nu există în lume fraţi care nu se sprijină, nu se ajută  unul pe altul.

 

Rep: Credeţi că actuala criză politică de la Bucureşti poate să interfereze în relaţiile care abia au fost pornite din nou?

MG: Nu, absolut. Personal îi cunosc şi pe unii şi pe alţii. Şi din PSD, şi din PDL şi din PNL şi niciodată în relaţiile pe care le-am avut nu a fost pus  în prim plan că suntem: voi liberali, noi social-democraţi, suntem români şi cred că asta ne uneşte, celelalte doctrine le lăsăm deoparte.

 

Rep: În curând preşedintele rus Medvedev vine la Chişinău. Cum vedeţi relaţia cu Moscova de acum înainte?

MG: O relaţie normală. Noi nu putem să negăm piaţa Rusiei, forţa Rusiei. E un stat de care trebuie să ţinem cont şi aici trebuie să vedem cum găsim cheia succesului în problema retragerii armatei ruse şi a conflictului transnistrean. Este clar pentru toţi că problema aceasta nu este rezolvată tocmai din cauză că Federaţia Rusă nu doreşte acest lucru. Şi este clar că mecanismul nu a funcţionat până acum. Cum ar da vina Moscova pe Smirnov, cheia totuşi este la Moscova. Aici depinde foarte mult şi de poziţia UE, a SUA, a NATO, a tuturor celor  care doresc pace în lume. Pentru că, după cum spuneam la o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Ruse, acolo unde este un soldat străin, lumea spune aşa, că miroase a praf şi unde miroase a praf trebuie să ocolim acest loc şi nu e bine. În afară de faptul că avem pe teritoriu armata a aşa zis cum a venit ea, numărul 14, mai avem forţele pacificatoare ruse ceea ce nu prea coincide cu politica statului nostru. Fiindcă interesul este al Federaţiei Ruse şi atunci cum ar  fi gardianul este tot al lor. Şi atunci trebuie să vină forţe pacificatoare internaţionale. Noi ne-am asumat şi aceasta în Alianţa pentru Integrare Europeană. Să vedem la ce o să ajungem.

Rep: În fine domnule Ghimpu, alegerea preşedintelui Republicii Moldova va fi făcută curând. Cele opt voturi de la Partidul Comunist încă lipsesc. Cum vedeţi rezolvarea situaţiei, care ar fi soluţiile?

MG: Miercuri va fi şedinţa în plen a Parlamentului unde vom numi alegerea preşedintelui, primul tur pe data de 23 octombrie. Eu cred că va fi ales preşedintele pentru că nu le e convenabil nicicum, nici nouă, alegeri anticipate cu atat mai mult cu cât nu vor fi peste o lună, două,  ci la anul.

Dar cel mai important este că acum avem o stabilitate politică, începem să rezolvăm problemele economice şi financiare şi dacă vin alegerile se întrerupe şi atunci pierde cetăţeanul, pierde statul. Şi am vrea ca comuniştii să înţeleagă acest lucru. Dacă nu alegeri anticipate, noi revenim la putere, alianţa, revenim pentru că au înţeles cetăţenii care au votat pentru comunişti. Unii au votat de frică, alţii fiind manipulaţi. Mai mult de atât, noi avem cetăţeni în afara hotarelor care dispun şi ei de dreptul constituţional de a participa la formarea puterii şi noi vom crea aceste condiţii ca să participe şi atunci nu au de unde să creadă comuniştii că viitoarele alegeri le aduc lor puterea din nou." (RFI)

cuvinte-cheie: Ghimpu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus