Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.10.2009

Mihai Ghimpu efectueaza o vizita de lucru la Bruxelles in perioada 6-7 octombrie

Mihai Ghimpu efectueaza o vizita de lucru la Bruxelles in perioada 6-7 octombrie

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu, care asigură şi interimatul funcţiei de preşedinte al R.Moldova, se întâlneşte marţi la Bruxelles cu europarlamentari şi cu Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, într-o primă vizită externă de la alegerea sa în funcţie.

La fel ca şi premierul moldovean Vlad Filat, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a ales ca primă destinaţie Bruxelles-ul. Într-un interviu pentru NewsIn, şeful interimar al statului a explicat acest gest prin faptul că alianţa democratică de guvernare de la Chişinău şi-a fixat drept prioritate integrarea europeană. "Este firesc şi normal - noi ne-am asumat integrarea europeană ca obiectiv principal. Însăşi denumirea coaliţiei de guvernare este Alianţa pentru Integrare Europeană şi cred că este normal şi corect să începem prin a merge la Bruxelles, pentru că de Bruxelles depinde atingerea scopurilor pe care şi le-a asumat AIE", a declarat Mihai Ghimpu.

Ghimpu va avea marţi mai întâi o întâlnire cu deputaţii din Parlamentul European membri ai Comitetului de cooperare parlamentară UE-Republica Moldova, condus de Monica Macovei. Oficialul moldovean se va întâlni apoi cu vicepreşedintele Parlamentului European, Libor Rouček, şi cu Jerzy Buzek, preşedintele PE.

Mihai Ghimpu a declarat că problema care va fi în centrul discuţiei ţine de sprijinul politic, dar şi economic, care ar putea fi acordat de UE Republicii Moldova. "Avem de făcut reforme dureroase şi trebuie să avem susţinere pentru a le realiza, altfel există riscul de a compromite democraţia şi de a reveni la totalitarism", a spus Mihai Ghimpu.

"În cadrul acestei vizite, vom solicita sprijin economic. Dar este clar că UE nu va veni cu ajutoare economice până nu va fi încheiat un acord cu FMI, atunci când Chişinăul îşi va asuma politicile economice şi cursul de reforme. Cerinţele Fondului Monetar sunt dure, urmează să le discutăm. Dar noua guvernare democratică de la Chişinău are nevoie de sprijin nu doar politic, dar şi economic din Occident, pentru că criza în care au lăsat comuniştii Republica Moldova este una profundă", a spus Mihai Ghimpu.

Al doilea subiect care în mod sigur va figura pe agenda discuţiilor de la Bruxelles va fi alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Parlamentul de la Chişinău va face prima încercare de a alege preşedintele la 23 octombrie. Mihai Ghimpu a spus că şi la acest capitol sprijinul politic, dar şi financiar al UE "contează foarte mult".

"Sunt convins că vom alege preşedintele, pentru că alegerile parlamentare anticipate sunt acum în detrimentul Partidului Comuniştilor, care şi-a pierdut o parte din sprijinul electoratului pe plan intern, iar odată cu introducerea votului prin corespondenţă şi participarea diasporei la alegeri - lucru pe care intenţionăm să-l facem pe viitor - scorul PCRM va scădea şi mai mult", a spus Mihai Ghimpu.

"Am primit o scrisoare din partea preşedintelui Parlamentului European, care spune că pentru parcursul democratic al Republicii Moldova trebuie să depunem toate eforturile pentru a alege preşedintele, adică să ne aşezăm la masa de dialog cu grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor", a mai declarat Mihai Ghimpu.

"Acestea vor fi temele cele mai importante ale discuţiilor purtate marţi la Bruxelles - alegerea preşedintelui, depăşirea crizei social-economice şi democratizarea societăţii, funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova, dar şi parcursul european al Republicii Moldova şi perspectivele care ni le poate oferi UE", a rezumat Mihai Ghimpu în interviul pentru NewsIn.

Primul-ministru moldovean, Vlad Filat, a efectuat săptămâna trecută, la doar câteva zile după învestirea Guvernului, o vizită de două zile la Bruxelles, însoţit de vicepremierul Iurie Leancă, ministru de externe. Filat a avut întrevederi la Comisia Europeană, la Parlamentul European şi la sediu NATO. La revenire, Filat a declarat că a găsit la Bruxelles o deschidere fără precedent faţă de noua guvernare de la Chişinău. "Este de datoria guvernării democratice să gestioneze cu responsabilitate şi competenţă acest credit de încredere", a afirmat premierul Vlad Filat. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus