Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.10.2009

Guvernul Japoniei va acorda Moldovei un grant în valoare de 160 milioane de yeni (aproximativ 1,7 milioane dolari SUA)

Pe 7 octombrie 2009, Ambasadorul  Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în R.Moldova, Tadashi IZAWA se va afla în vizita oficială la Chişinău, pentru a semna Acordul prin Schimb de Note între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei privind acordarea Moldovei unui grant în valoare de 160 milioane de yeni (aproximativ 1,7 milioane dolari SUA) în cadrul asistenţei financiare pentru fermierii neprivilegiaţi (Proiectul 2KR). Din partea Guvernului Republicii Moldova Acordul va fi semnat de  Valeriu Cosarciuc, Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Grantul sus-menţionat, va fi a opta tranşă de ajutor financiar oferit de către Guvernul Japoniei Republicii Moldova, în cadrul proiectului 2KR începând cu anul 2000, când a fost alocat primul astfel de grant. Aşadar, valoarea totală a asistenţei financiare japoneze în cadrul proiectului va constitui 2.05 miliarde de yeni (circa (circa 18 milioane dolari). Aceste fonduri au fost utilizate pentru achiziţionarea aproximativ a 500 de unităţi de maşini agricole, în particular tractoare şi combine. În plus, schema implementării proiectului presupune că tehnica şi echipamentele, achiziţionate pe baza asistenţei financiare japoneză nu se acordă fermierilor cu titlu gratuit dar se acordă în baza contractului de cump. - vînz. în rate, cu condiţii favorabile.  Aceasta stimulează utilizatorii finali, să îmbunătăţescă activitatea sa comercială şi de producere. Resursele financiare acumulate din valorificarea tehnicii agricole se stochează în Fondul Partener şi sunt utilizate pentru achiziţionarea de mai departe al echipamentului agricol, pentru a sprijini agricultorii. În total, din contul Fondului Partener au fost achiziţionate aproximativ 3200 de unităţi de maşini şi echipament agricol.

Ca şi în cazul celor şapte tranşe anterioare, mijloacele celei de-a opta tranşă vor fi folosite pentru achiziţionarea maşinelor agricole noi, ceea ce va constitui o altă contribuţie semnificativă la dezvoltarea agriculturii, care prezintă un sector cheie al Republicii Moldova. Grantul va fi disponibil după semnarea unui Acord de Grant cu Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), care este responsabilă pentru implementarea asistenţei oficiale japoneze pentru dezvoltare.

În afara de aceasta, Japonia a mai oferit Republicii Moldova asistenţa financiară în valoarea totală de peste 70,5 milioane de dolari SUA, relatează serviciul de presă al Ambasadei Japoniei în R.Moldova.

cuvinte-cheie: Japonia | grant

Comentarii (0)

 

Related news

Sus