Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.10.2009

Razvan Corneteanu: Adevarul Holding sondeaza pietele din Moldova, Bulgaria, Serbia, Georgia si Ungaria

Razvan Corneteanu: Adevarul Holding sondeaza pietele din Moldova, Bulgaria, Serbia, Georgia si Ungaria

După ce a cumpărat o bancă în Georgia, omul de afaceri Dinu Patriciu îşi extinde businessul georgian şi în media, vizând lansarea în presă şi în Serbia, Moldova, Bulgaria şi Ungaria. În paralel, grupul media Adevărul Holding continuă să se extindă în România pe segmentele tipografic, presă scrisă, carte, managerul Răzvan Corneţeanu mizând pe potenţialul printului, superior internetului, cel puţin de acum cinci ani înainte.

Potrivit lui Răzvan Corneţeanu, directorul general al Adevărul Holding, grupul va demara investiţiile în media în mai multe ţări din bazinul Mării Negre sau vecine României, prioritare fiind Serbia, Georgia, Moldova şi Bulgaria. Ungaria se află şi ea pe lista de dezvoltare. Potrivit Forbes România 500 miliardari, în Georgia vor fi lansate un cotidian quality şi unul popular.

De asemenea, vor fi continuate investiţiile din Ucraina, unde trustul a achiziţionat anul trecut tabloidul Blik, adus în prezent la vânzări de peste 30.000 de exemplare pe ediţie. Pe lângă suplimentele şi extensiile de brand deja lansate în Ucraina, Răzvan Corneţeanu spune că grupul intenţionează să se dezvolte şi cu un ziar quality. Pe de altă parte, Adevărul Holding continuă expansiunea în România, pe mai multe paliere.

"Vrem să devenim unul dintre principalii furnizori de carte din ţară, am vândut în zece luni 15 milioane de cărţi", dezvăluie Răzvan Corneţeanu una dintre direcţiile de dezvoltare a grupului. În acest sens, Adevărul Holding a achiziţionat recent Editura Historia, care va extinde aria de cărţi publicate pe noi nişe, ce nu se încadrau până acum în portofoliu. "Dacă voiam să editez o carte genială a lui Ion Cristoiu, nu puteam, pentru că nu se potrivea cu restul colecţiilor; tot ce edităm urmează o logică", a explicat managerul. Pornind de la această idee, Corneţeanu a tăiat, din motive de principii, un proiect de carte ce ar fi adus un milion de euro profit. Grupul va continua colecţiile de cărţi existente, tipărite în Italia din raţiuni de calitate şi profitabilitate.

"În România nu există capacităţi de tipar, nu pot face 300.000 de exemplare de calitate şi coperte cum vrem noi. Preţul este net inferior în Italia; una este să tipăreşti carte în 2.000 de exemplare şi alte este în 300.000 de copii", a explicat Corneţeanu. Potrivit acestuia, pe lângă volum, un bun preţ de tipar al cărţilor este generat şi de o "formulă Coca-Cola". "Pentru cataloagele de artă distribuite acum cu Adevărul am negociat luni întregi, la cent, a fost o provocare", a adăugat managerul. În aceste condiţii, multe colecţii de carte, precum cea verde, distribuită împreună cu ziarul Adevărul, sunt profitabile. Corneţeanu spune că segmentul de carte reprezintă câteva zeci de procente din busi­nessul actual al Adevărul Holding, procentele fluctuând însă în funcţie de evoluţia celorlalte investiţii. Tot legat de carte, grupul va continua expansiunea reţelei de librării în Bucureşti, la al doilea amplasament, urmând apoi Iaşi şi Craiova.

Presa scrisă, o prioritate

Un alt segment în care grupul investeşte puternic este cel tipografic. După ce a deschis recent o tipografie nouă la Iaşi, Adevărul Holding doreşte să finalizeze în următoarele luni şi proiectele tipografice de la Timişoara şi Bucureşti, completând astfel oferta de la Cluj. "Suntem în discuţii pentru turnuri suplimentare în tipografiile deja existente, plus o nouă tipografie într-un loc de care veţi auzi în următoarele săptămâni", a conturat managerul următoarele mişcări pe acest segment, precizând că situaţia economică dificilă nu a afectat planurile de dezvoltare. Investiţiile tipografice, plasate de Corneţeanu la câteva zeci de milioane de euro, pentru care perioada de recuperare este destul de lungă, susţin rolul important jucat de presa scrisă în planurile Adevărul Holding. "Potenţialul presei este net superior internetului, cel puţin în următorii cinci ani", a precizat el.

Pe acest principiu, trustul va continua să investească pentru a menţine ziarele Adevărul şi Click!, respectiv revistele, lideri de piaţă. În plus, va lansa în curând o revistă glossy pentru femei, o licenţă internaţională, pregăteşte o serie de schimbări grafice pentru Dilema Veche şi Dilemateca, pentru care este posibil să existe şi campanii de inserturi.

Revista Historia, preluată curând, va trece şi ea printr-un amplu proces de schimbare şi se negociază achiziţionarea altor titluri. Chiar dacă, deocamdată, internetul nu este o prioritate pentru trust, Adevărul Holding îşi va reuni activităţile online sub o singură entitate: Adevărul Digital Media.

În acest context, Răzvan Corneţeanu estimează pentru acest an venituri de 60 milioane de euro şi chiar mai mari, dacă unele proiecte se concretizează mai devreme. Profitul? "Datorită mentalităţii oamenilor care conduc acest trust şi proprietarului nu suntem presaţi de timp, nu facem nimic cu spatele la zid", a explicat el, precizând că multe produse sunt deja pe profit. (Business Standard)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus