Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.10.2009

Leancă se va întâlni cu Medvedev şi Lavrov la Chişinău

Leancă se va întâlni cu Medvedev şi  Lavrov la Chişinău

În cadrul sumit-ului CSI de la Chişinău noile autorităţi moldovene vor avea un prim contact cu preşedintele Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că în cadrul întrevederilor vor fi discutate problemele ce s-au acumulat pe planul schimbului comercial-economic. Totodată, vor fi examinate şi chestiune ce ţin de dimensiunea dialogului politic, inclusiv problema Transnistriei, problema prezenşei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Într-un interviu pentru Europa Liberă Iurie Leancă a menţionat că obiectivul înlocuirii actualelor trupe de menţinere a pacii este unul care figurează pe agenda diplomaţiei moldoveneşti de mai bine de zece ani. “Încă din 1998, din 1999 discutăm acest subiect in cadrul OSCE”,  a spus Leancă. Potrivit lui, Rusia nu ar fi în totalitate opusă acestei idei, dar Moldova ar trebui să înterbe şi UE dacă e gata să-şi assume o astfel de responsabilitate.

Referindu-se la formatul de reglementare a conflictului transnistrean, ministrul a spus că formatul 5+2 deocamdată este unicul format ce ne stă la dispoziţie. Totodată, Leancă a menţionat că programul de guvernare a actualului executiv prevede o formulă de sporire a rolului UE şi SUA. “Şi asta pentru că “5+2” eventual într-o anumită perspectivă acest “plus” ar putea să dispară”, a menţionat Leancă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus