Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.10.2009

În două zile la Viena va fi organizată o reiuniune în format 3 plus 2

În două zile la Viena va fi organizată o reiuniune în format 3 plus 2

"Va fi organizată o întâlnire 3+2 la Viena, în două zile. O întâlnire în formatul 5+2 s-ar putea dovedi un pic dificil de organizat atât de repede din cauza schimbărilor din Chişinău şi din cauza poziţiei reţinute a unora dintre părţile implicate de a avea un angajament deplin în viitorul apropiat", a declarat la Bucureşti, secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, citat de Newsin.

Oficialul OSCE a menţionat că întâlnirea 3+2 pe tema securităţii, care a avut loc recent în Viena şi la care eu însumi am participat, a fost remarcabil de deschisă şi de prietenoasă. "De fapt, participanţii s-au pus de comun acord în legătură cu agenda şi au gestionat-o cum au crezut de cuviinţă", a completat Marc Perrin de Brichambaut.

Fiind rugat să exprime poziţia OSCE faţă de recenta solicitare a noii conduceri de la Chişinău privind înlocuirea misiunii de menţinere a păcii cu o misiune civilă cu mandat internaţional, secretarul general a evidenţiat că pentru un asemenea demers este necesară obţinerea consensului tuturor participanţilor la negociere, făcând implicit referire la Rusia şi Transnistria care s-au arătat şi în trecut reticente la această variantă.

"OSCE va fi foarte încântată să susţină orice soluţie care se conturează ca urmare a unui consens între toţi participanţii la acest proces. Nu este o idee în totalitate nouă, ea a mai fost exprimată şi în trecut, dar nu a avut succes", a punctat Marc Perrin de Brichambaut.

"Totuşi, acesta nu este un motiv să nu o luăm din nou în considerare, fiind o solicitare puternică din partea unor participanţi. Trebuie, însă, să fim realişti, avem nevoie de susţinerea tuturor părţilor implicate, ca să o facem eficientă şi să funcţioneze", a conchis înaltul oficial.

Una dintre noutăţile programului de guvernare al Cabinetului de la Chişinău condus de Vlad Filat este obiectivul schimbării formatului trupelor de pacificare de pe Nistru şi înlocuirii actualului format - dominat de Rusia şi alcătuit din militari ruşi, transnistreni şi moldoveni - cu o misiune civilă cu mandat internaţional. "Acest lucru presupune că diplomaţia moldovenească va discuta cu ţările participante la formatul 5+2, va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei instituţii de a derula o astfel de misiune de pacificare", a declarat într-un interviu pentru NewsIn şeful diplomaţiei de la Chişinău, Iurie Leancă.

Rusia şi-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 obligaţia de a-şi evacua armamentul şi trupele de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârşitul anului 2002. Dar aceste garanţii nu au fost respectate. Potrivit unor date, în arsenalul situat lângă localitatea Colbasna, din stânga Nistrului, ar fi depozitate între 20.000 şi 40.000 tone de arme şi muniţii.

Secretarul General al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, efectuează o vizită în România, în perioada 5-6 octombrie 2009, la invitaţia ministrului român de Externe.

MAE al Rom\niei prezează că Marc Perrin de Brichambaut a fost desemnat Secretar General al OSCE la 21 iunie 2005, iar mandatul său iniţial a fost prelungit cu încă 3 ani, la 21 iunie 2008. De-a lungul carierei sale, Marc Perrin de Brichambaut s-a remarcat în calitate de asistent special al Secretarului adjunct al ONU pentru afaceri economice şi sociale, de consilier ai miniştrilor apărării şi de externe francez.

Postul de Secretar General a fost înfiinţat de Consiliul Ministerial de la Stockholm, din 1992. Conform mandatului, Secretarul general îl reprezintă şi îl asistă pe Preşedintele în exerciţiu (PiE) al OSCE, urmărind atingerea obiectivelor organizaţiei. Printre atribuţiile sale se numără gestionarea structurilor şi operaţiunilor OSCE, în principal a Secretariatului; implementarea deciziilor OSCE; menţinerea contactului cu organizaţiile internaţionale; evaluarea implicaţiilor financiare ale propunerilor politice; raportarea periodică în faţa organismelor politice asupra activităţii Secretariatului şi a Misiunilor în teren; pregătirea unor rapoarte anuale privind activităţile organizaţiei pe care le prezintă în cadrul Consiliului Permanent.

cuvinte-cheie: Viena | OSCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus