Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-10-05/adevarul-comunishtii-moldoveni-se-pregatesc-de-anticipate-12259.html
Data: Oct 5, 2009 (22:04)

Adevarul: Comuniştii moldoveni se pregătesc de anticipate

Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM), condus de fostul preşedinte Vladimir Voronin, a anunţat luni că nu o să voteze candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la fotoliul de preşedinte al statului, Marian Lupu.

"Partidul Comuniştilor se pregăteşte de alegeri anticipate, pentru că, atât timp cât Mihai Ghimpu va fi preşedintele Parlamentului, nu putem vota candidatura Alianţei pentru Integrare Europeană pentru funcţia de şef al statului", a declarat luni deputatul comunist Grigore Petrenco, după şedinţa biroului permanent al Parlamentului. În replică, Ghimpu a declarat presei că în caz de anticipate "Petrenco va rămâne fără mandat de deputat", lăsând să se înţeleagă că PCRM va acumula foarte puţine voturi.

Biroul permanent al Parlamentului moldovean a decis luni că alegerile pentru funcţia de preşedinte al statului vor avea loc pe 23 sau 26 octombrie, urmând să fie stabilită data exactă la şedinţa de miercuri a Parlamentului. Deputaţii urmează să formeze o comisie specială pentru alegerea şefului statului, care va primi dosarele candidaţilor şi va gestiona întreaga procedură.

Preşedintele Republicii Moldova este ales cu 61 de voturi. AIE are 53 de deputaţi, iar Partidul Comuniştilor - 48. Astfel, coaliţia liberal-democrată mai are nevoie de opt voturi, iar comuniştii - de 13.

Data limită până la care poate fi ales noul preşedinte este 11 noiembrie. În cazul unui eşec, se vor organiza din nou alegeri anticipate. Legislaţia spune însă că Parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori într-un singur an, astfel încât actualul Parlament format în urma scrutinului anticipat din 29 iulie va fi dizolvat în 2010. Funcţia de şef de stat până la noile alegeri ar urma să fie asigurată prin interimat de preşedintele Parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu.