Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.10.2009

Ce l-a determinat pe Valeriu Gurbulea să-şi prezinte demisia? Europa Liberă.

Anticiparea unei decizii a Parlamentului? - Căinţă pentru că a slujit unui partid şi nu legii?

Valeriu Gurbulea nu mai este procuror. Astazi parlamentul a aprobat cererea lui de demisie scrisa vinerea trecuta. Paul Hodorogea a incercat sa afle de ce fostul procuror general a decis sa demisioneze atat de prematur.

Cunoscutul avocat Mihai Amihalachioaie, deputat in primul parlament, se declara convins ca demisia lui Valeriu Gurbulea este in legatura directa cu modul in care a inteles procurorul general sa acţioneze dupa evenimentele din luna aprilie: „Cel mai important e ca statea pe poziţie de drept şi executa ordinele lui Voronin. Altceva nu facea nimic. Cu toate ca era un jurist de forţa. Cum s-a comportat el atunci, sunt premise sa raspunda cumva. Nu stiu daca penal dar reponsabilitate trebuie s-o duca fiecare."

Mihai Amihalachioaie considera ca fostul procuror general oricum avea sa fie eliberat din funcţie de noua majoritate parlamentara si el doar a anticipat deznodamantul: „Cred ca asa trebuia sa faca pentru ca a slujit unui om si unui partid communist şi nu legii. Si a inteles ca a slujit nelegitim şi a demisionat, ca de altfel oricum era sa fie eliberat. El a comentat si a fost regizorul unui film si nu s-a comportant ca un procuror".

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf considera ca ar fi 3 motive importante care, cumulativ, l-au determinat pe procurorul general sa isi dea demisia: "„Primul motiv - aparitii neechilibrate si improprii unui procuror general in diverse filme circulate in public in care el a declarat vinovatia unor persoane, iar vinovatia lor nu a fost demonstrata. Aceasta este o incalcare a prezumtiei nevinovatiei. Doi - prestatia procuraturii a fost insuficienta în urma evenimentelor din aprilie. Şi 3 - viziunea asupra dezvoltarii procuraturii si rolul acestui organ in Republica Moldova."

Presedintele interimar Mihai Ghimpu a dat asigurari ca saptamana viitoare va fi prezentat noul procuror general: „Eu as prefera o doamna, doamnele sunt mai bune."

Încercarile de a obtine un comentariu de la fostul procuror general nu s-au incununant cu succes. Valeriu Gurbulea a fost numit în funcţie la 8 februarie 2007 de majoritatea comunista. Legea in vigoare prevede un mandat de 5 ani al procurorului general. (Europa Liberă)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus