Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2009

EVZ: Criza a îngheţat piaţa imobiliară din Moldova

EVZ: Criza a îngheţat piaţa imobiliară din Moldova

La fel ca în România, sectorul imobiliar din Republica Moldova a crescut spectaculos în ultimii ani: de peste 13 ori în perioada 2000-2008, potrivit lui Alex Oprunenco, director de programe la centrul analitic din Chişinău Expert-Grup.

Dezvoltatorii au profitat de cererea în creştere, dar şi de preţurile mici de pe piaţa de peste Prut. „Imobilele au devenit nu doar o necesitate, cât mai degrabă un instrument de investiţii", spune analistul economic. În consecinţă, preţurile la case şi terenuri au crescut, alimentate de moldovenii plecaţi la muncă peste hotare care, de multe ori, şi-au investit veniturile obţinute în locuinţe.

Preţurile, pe tobogan

Criza însă a schimbat macazul. Întreg sectorul a scăzut cu peste 35% în ultimul an, „iar unele proiecte imobiliare sau au falimentat, sau se află în prag de faliment", afirmă Oprunenco.

Preţurile medii ale apartamentelor au ajuns cu o cincime mai mici faţă de perioada boomului imobiliar, până la 683 de euro/mp, în luna august, potrivit unei analize a agenţiei imobiliare Lara din Chişinău. Dacă în cazul unei garso niere în centrul capitalei preţul unui metru pătrat este de 941 de euro, acesta scade până la 741 de euro la periferia oraşului. Pentru apartamentele de două camere, preţul variază între 703 euro/mp şi 848 de euro/ mp, iar pentru cele cu trei ca mere între 614 şi 734 de euro/mp.

Oferta de locuinţe noi din capitală cuprinde 74 de proiecte în toate zonele oraşului, cu o suprafaţă totală de circa 932.000 de metri pătraţi, realizate de aproximativ 50 de dezvoltatori, potrivit pu blicaţiei electronice economice din Chişinău, Business Expert.

Totuşi, chiriile din Chişinău se menţin ridicate, având în vedere veniturile mici ale populaţiei. Potrivit agenţiilor imobiliare, o garsonieră se închiriază cu sume cuprinse între 170 şi 240 de euro/lună, iar un apartament cu două camere cu 200-250 de euro/lună. Chiria pentru trei camere este de circa 250-350 de euro/lună.

Scad chiriile pentru birouri


În această perioadă, agenţii imobiliari au o misiune extrem de dificilă când trebuie să vândă spaţiile comerciale şi de afaceri chiar şi la preţuri cu până la 50% mai mici decât acum mai bine de un an, spun reprezentanţii Lara. Pentru închirierea birourilor, firmele caută spaţii mai ieftine de 10-25 de euro/mp, iar contractele pentru anul viitor vor fi încheiate cu reduceri de 20%, spun agenţii imobiliari.

Terenurile pentru construcţii s-au ieftinit şi ele cu circa 10%-20%. Cele mai scumpe terenuri sunt cele din zona parcului Valea Morilor, de 20.000-30.000 de euro pentru 100 mp. În sectorul Buiucani, o zonă semicentrală, pentru 100 mp de teren construibil, vânzătorii cer 12.000-15.000 de euro.

PARTENERI DE AFACERI

Comerţ dependent de relaţiile politice


Criza a îngheţat piaţa imobiliară din Moldova

Evoluţia schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova în ultimii zece ani reflectă care au fost relaţiile politice dintre cele două ţări. Astfel, relaţiile economice s-au gripat imediat după 2000, când Vladimir Voronin a fost ales preşedinte al Moldovei.

Ascensiunea a fost reluată începând cu 2004, datorită dezvoltării economice în ambele state, atingând apogeul în 2008. Anul acesta, relaţiile economice s-au contractat, atât din cauza ostilităţii Partidului Comuniştilor, cât şi pe fondul crizei economice internaţionale.

Dincolo de aspectul politic, România este principala destinaţie a exporturilor moldoveneşti cu peste 21% din total, urmată de Rusia cu circa 19% din totalul exporturilor. Anul trecut, exporturile Moldovei către România aproape că s-au dublat. Cele mai mari sume rulate sunt pentru produsele minerale, care cuprind carburanţi. (Evenimentul Zilei)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus