Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2009

Comunitatea donatorilor se declară pregătită să sprijine dezvoltarea unui plan naţional anti-criză

În cadrul unei conferinţe de presă organizată în comun cu Guvernul Republicii Moldova, Banca Mondială împreună cu FMI, Agenţiile ONU, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA), Comisia Europeană şi DfiD au prezentat public Notele de Politici pentru Guvern. Această iniţiativă comună a donatorilor fost lasnsată la începutul anului 2009 întru sprijinirea Guvernului Republicii Moldova în rezolvarea efectelor crizei economice. Rezultatul acestui efort a fost elaborarea unui set de propuneri de politici menite să ofere o platformă pentru noua administraţie în abordarea diverselor provocări economice şi sociale cu care se confruntă Moldova în contextul crizei actuale.

Notele includ priorităţi pe termen scurt şi sugestii privind acţiuni imediate, dar şi priorităţi pe termen mediu care conturează măsurile de politici pentru promovarea şi sprijinirea dezvoltării durabile a ţării pe termen lung.

„Banca Mondială în parteneriat cu alţi donatori internaţionali este bucuroasă să lanseze oficial acest set de note de politici care vor servi drept contribuţie la consultările Guvernului pe marginea unui plan anti-criză", a declarat Melanie Marlett, directorul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova. „Politicile formulate în acest document nu urmăresc să fie nişte prescripţii, ci mai degrabă sugestii care pot fi luate în considerare de către Guvern în procesul de elaborare a propriului plan. Suntem bucuroşi că guvernul avansează rapid în abordarea consecinţelor crizei economice. Comunitatea donatorilor este gata să sprijine acest efort într-o manieră de colaborare şi cu maximă rapiditate."

Notele de politici conturează priorităţile pe termen scurt şi pe termen mediu la nivel de sector şi sprijină opţiunile de politici pentru susţinerea răspunsului Guvernului la criză. Ţinând cont de proporţiile crizei actuale, notele identifică trei domenii cheie ale atenţiei Guvernului pe termen scurt: ajustarea bugetului, asigurarea stabilităţii sectorului financiar şi protejarea grupurilor social vulnerabile care sunt expuse celui mai mare risc în perioada de criză.

Rapoartele recente ale Băncii Mondiale estimează că Moldova ar putea asista la o creştere substanţială a nivelului sărăciei în rândurile ţărilor CSI, datorită scăderii remitenţelor, reducerii exporturilor şi importurilor. Aceasta atrage atenţia la grupurile cele mai vulnerabile ale societăţii. Direcţionarea eforturilor spre aceste grupuri ar putea necesita o combinaţie dintre crearea locurilor de muncă şi utilizarea eficientă a programelor de asistenţă socială existente.

 

cuvinte-cheie: donatori | politici

Comentarii (0)

 

Related news

Sus