Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.10.2009

Cei trei fraţi de la răsărit vor veni la Chişinău la summitul CSI

Preşedinţii Rusiei, Ucrainei şi Belarusului şi-au confirmat participare ala summitul şefilor de stat din CSI. Este oficial că Dmitri Medvedev, Victor Iuşcenko şi Alexandr Lukaşenko vor sosi la Chişinău.

Şeful Departamentului protocol Diplomatic din cadrul MAEIE, Alexei Cracan, a declarat pentru Şirea Zilei că practic toţi şefii de stat din CSI şi-au confirmat prezenţa. “Noi îi aşteptăm pe toţi. Am expediat invitaţii tuturor şi nu am primit niciun raspuns negativ. Am primit confirmarea că vor veni delegaţiile de antemergători care vor pregăti vizita preşedinţilor, ceea ce înseamnă automat că şi preşedinţii vor veni”, a precizat Cracan.

Totodată, potrivit RIA Novosti, preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko a spus că se va întâlni pe 9 octombrie cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, în cadrul summit-ului CSI de la Chişinău. Declaraţia lui Iuşcenko urmează unui schimb de replici cu liderul de la Kremlin. Dmitri Medvedev a afirmat într-o scrisoare deschisă luna trecută că actuala conducere ucraineană se face vinovată de deteriorarea relaţiilor cu Moscova şi că ar prefera să aibă relaţii cu un alt lider la Kiev după alegerile prezidenţiale ucrainene din ianuarie viitor.

Summitul şefilor de stat i CSI va avea loc la Chişinău la 9 octombrie, fiind precedat la 8 octombrie de şedinţa Consiliului miniştrilor de externe din CSI.

Deocamdată nu se ştie ce bani vor fi alocaţi din buget pentru desfăşurarea summitului CSI pe 8 şi 9 octombrie. În cadrul penultimei şedinţe a guvernului Greceanîi din 26 august a fost decis ca devizul de cheltuieli să fie prezentat în termen de o lună. În schimb, vechiul guvern a aprobat devizul de cheltuieli pentru summitul procurorilor general din CSI, preconizat pentru 28-30 octomrie la Chişinău. Astfel, pentru această reuniune din bugetul de stat al Moldovei vor fi alocate circa 309 mii lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus