Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-09-30/viktor-iuscenko-a-anuntat-ca-se-intalneste-cu-dmitri-medvedev-la-chisinau-12176.html
Data: Sep 30, 2009 (22:16)

Viktor Iuscenko a anuntat ca se intalneste cu Dmitri Medvedev la Chisinau

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a anuntat miercuri ca se va intalni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev la inceputul lunii octombrie. O intrevedere care survine in cea mai dificila criza a relatiilor dintre cele doua state, dupa destramarea URSS-ului. Mai exact, cei doi lideri se vor intalni pe 9 octombrie in Republica Moldova, la summit-ul tarilor CSI, potrivit AFP.  

"Intalnirea va avea loc, iar eu voi participa la Consiliul statelor CSI", a declarat Viktor Iuscenko. Un purtator de cuvant de la Kremlin a declarat, insa, ca nu poate confirma intalnirea.

Viktor Iuscenko a fost "umilit" in repetate randuri, la mai multe summituri care au avut loc in Rusia, dupa ce Kremlinul a refuzat sa ii acorde o intalnire bilaterala cu Dmitri Medvedev. In luna august, presedintele rus i-a trimis o scrisoare prin care a atacat dur atitudinea "anti-ruseasca" a Kievului si a recomandat alegerea unui nou presedinte ucrainean. Liderul de la Kremlin a avertizat atunci ca Rusia nu va putea avea relatii normale cu Ucraina, atata timp cat Iuscenko ramane la putere.   

In replica, Ucraina a acuzat Kremlinul ca da dovada de "complexe imperialiste". "Din nefericire, tanara conducere rusa devine prizoniera vechilor complexe imperialiste care i-au faurit un dusman extern si au inlocuit dialogul de la egal la egal cu un limbaj plin de insulte si amenintari", a contraatacat Iuscenko.

Intalnirea de la Chisinau dintre cei doi survine inaintea campaniei electorale de la Kiev. Pe 17 ianuarie 2010 in Ucraina vor avea loc alegeri prezidentiale, iar Viktor Iuscenko intentioneaza sa isi anunte candidatura pentru al doilea mandat. Potrivit estimarilor facute de analisti, liderul opozitiei pro-ruse Viktor Ianukovici este plasat in preferintele electoratului mult mai bine decat actualul presedinte ucrainean. (HotNews)