Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2009

Un nou partid comunist la Chişinău?

La Chişinău ar putea apărea în lunile următoare Partidul Comunist din Moldova (a nu se convunda cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, existent). De cateva zile se discuta prin piaţă că noua entitate politică va fi creată de către Maia Laguta cu Alexandr Lomakin, susţine analistul politic Oleg Cristal pe blogul său. 

Potrivit lui Cristal, astfel de zvonuri au apărut încă mai demult, iar acţiunile de protest din faţa Primăriei Chişinău, gestionate de către "revoluţionara Laguta" (şi Lomakin), dau dreptate informaţiilor respective.

"Nu exclud că această schemă cu majorarea tarifelor, respectiv, scoaterea pensionarilor în stradă ar fi fost coordonată de către "specialişti" din cadrul AIE cu această cunoscută "revoluţionară". Mişcarea este simplă şi presupune împuşcarea a doi iepuri cu un singur foc: 1 racordezi tarifele şi soluţionezi problema financiară a unor instituţii municipale; 2 contribui la crearea unei clone comuniste pentru a dispersa şi mai mult electoratul PCRM în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate (protestele de stradă au menirea să o facă pe Laguta şi mai cunoscută, în special în rândul pensionarilor care reprezintă electoratul de bază al PCRM. In asemenea situatie, scoaterea de catre PCRM a oamenilor in strada ar putea sa se intoarca cu efect de bumerang impotriva lor)", scrie Oleg Cristal.

nalistul aminteşte că o tentativă de a crea PCM (cu doctrină leninist-marxistă) a avut loc şi în 2005 sau 2006, dar atunci a eşuat (liderul grupului de iniţiativă a fost arestat şi ideea a murit). Acum când Ministerul Justiţiei aparţine AIE este uşor de presupus că PCM va fi înregistrat fără probleme. În condiţiile în care PCM va fi gestionat bine din punct de vedere al imaginii, atunci PCRM ar putea avea probleme destul de serioase, chiar dacă presupuşii lideri ai PCM au un potenţial redus în raport cu liderii PCRM.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus